Poliisi vahvistaa: Lontoon terrori-iskusta epäilty oli tuomittu terrorismiin liittyvistä rikoksista

London Bridgen puukkohyökkäyksessä perjantaina kuoli kaksi ihmistä. Lisäksi epäilty kuoli paikalla poliisin luoteihin. LEHTIKUVA/AFP

STT

Poliisi on tunnistanut Lontoon perjantaisesta terrori-iskusta epäillyn, kertovat kansainväliset mediat. Poliisin mukaan 28-vuotias mies oli aiemmin ollut vankilassa terrorismiin liittyvistä rikoksista. Mies oli tuomittu vuonna 2012. Hän oli päässyt valvottuun vapauteen joulukuussa 2018.

Epäillyn rikostaustasta kertoivat aiemmin useat mediat omiin lähteisiinsä nojaten.

Guardianin mukaan tuomio liittyi Lontoon pörssiin kohdistuneeseen pommisuunnitelmaan, jonka poliisi ja turvallisuuspalvelu estivät. Jutun syyttäjien mukaan suunnitelma oli al-Qaidan innoittama. Yhteensä yhdeksän miestä myönsi jutussa syyllisyytensä.

Taannoisen oikeusjutun kirjauksia tutkinut lehti kertoo, että epäillyn arvioitiin tuolloin suunnittelevan terroristien koulutusleirin perustamista perheensä omistamalle maalle Kashmiriin Intian, Pakistanin ja Kiinan raja-alueelle. Jutun tuomari arvioi, että epäilty saattoi edelleen olla vaaraksi ympäristölleen.

Poliisi vahvisti perjantai-iltana pitävänsä tekoa terrori-iskuna. Epäilty oli asunut Staffordshiressa, jossa poliisi kertoi suorittaneensa hyökkäyksen jälkeen etsintöjä tietyssä osoitteessa. Poliisi ei kuitenkaan parhaillaan epäile, että hyökkäykseen liittyisi muita tahoja.

Veitsihyökkäyksessä kuoli perjantaina iltapäivällä kaksi ihmistä. Lisäksi epäilty kuoli paikalla poliisin luoteihin. Mediatietojen mukaan ennen poliisin tuloa paikalle sivulliset olivat jo onnistuneet taltuttamaan epäillyn ja irrottamaan kaksi veistä, jotka hän oli teipannut käsiinsä.

Guardianin mukaan kuolonuhrit olivat mies ja nainen. Sairaalahoidossa on kolme uhria, yksi mies ja kaksi naista. Terveysviranomaiset kertoivat aiemmin, että yhden uhrin tila on kriittinen, mutta vakaa. Toisen uhrin tilaa kuvailtiin vakaaksi ja kolmannen kerrottiin saaneen lievempiä vammoja.

Osallistui vankien kuntoutusta käsittelevään tapahtumaan

Times kertoo, että epäilty olisi juuri ennen hyökkäystä osallistunut Cambridgen yliopiston järjestämään tilaisuuteen, jossa käsiteltiin vankien kuntoutusta. Tilaisuus pidettiin aivan London Bridge -sillan tuntumassa historiallisessa Fishmongers’ Hall -rakennuksesta. Lehden mukaan epäilty oli uhannut räjäyttää rakennuksen.

Medioiden mukaan epäillyllä oli päällään ehdonalaisvangeilla käytettävä elektroninen seurantalaite, jonka hän oli saanut vapauduttuaan vankilasta. Guardianin lähteiden mukaan hyökkääjä oli sekä poliisin että maan sisäisestä turvallisuudesta vastaavan tiedustelupalvelu MI5:n tiedossa oleva henkilö.

BBC:n mukaan tiedustelutiedoissa ei kuitenkaan ollut viitteitä tulevasta hyökkäyksestä, vaan poliisi reagoi tapahtumiin hyökkäyksen alettua.

Epäillyllä oli päällään liivi, jota ensin epäiltiin pommiliiviksi. Poliisin mukaan kyseessä oli kuitenkin valeliivi, ei oikea räjähdeliivi.

Britannian pääministeri Boris Johnson lupasi iskun jälkeen Lontoon kaduille enemmän poliisin läsnäoloa, Guardian kertoo.

Sillalla kuolonuhreja vaatinut hyökkäys myös vuonna 2017

London Bridge -sillalla tapahtui hyökkäys myös vuoden 2017 kesäkuussa. Tuolloin kolme ääri-islamistihyökkääjää ajoi pakettiautolla jalankulkijoiden päälle. Tämän jälkeen he jatkoivat vielä läheiselle torialueelle, missä he puukottivat ihmisiä. Yhteensä kahdeksan ihmistä sai surmansa ennen kuin poliisi ampui hyökkääjät.

Kuolleiden lisäksi iskussa loukkaantui vakavasti kymmeniä ihmistä.

----

Lähteenä myös AFP.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.