Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Vallan vaihtuminen nostaa EU:n ilmastotaistelun eturiviin

Ursula von der Leyenin komissio aloittaa työnsä joulukuun alusta. LEHTIKUVA / AFP

STT

Jutta Urpilainen (sd.) pääsee aloittamaan työnsä kansainvälisten kumppanuuksien komissaarina joulukuun alussa. Komissio selvitti tiensä maratoninsa lähtöviivalle lopulta selvin luvuin. Euroopan parlamentti hyväksyi komission äänin 461 puolesta, 157 vastaan ja 89 tyhjää.

Seuraavat viisi vuotta EU:n hermokeskusta johtaa ensi kertaa nainen, saksalainen Ursula von der Leyen. Hänen johdollaan EU:n agendalle nousevat kunnianhimoinen ilmastopolitiikka, sukupuolten tasa-arvo, sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja vahvempi ulkopolitiikka.

–  Meillä on opettajia, maanviljelijöitä, pormestareita ja ministereitä, lääkäreitä, diplomaatteja, insinöörejä ja yrittäjiä, von der Leyen esitteli 27 hengen joukkoaan keskiviikkona Strasbourgissa.

Naisten ja miesten tasa-arvo korostuu monella portaalla. Komissaareista naisia on puheenjohtaja mukaan lukien 12 ja miehiä 15, mikä on lähempänä tasapainoa kuin koskaan aiemmin. Tasa-arvoon pyritään myös komissaarien kabineteissa ja lähivuosina komission johtoportaassa.

Geopoliittinen komissio, mitä se tarkoittaa?

Von der Leyen haluaa vahvistaa EU:n roolia maailmassa ja kutsuu komissiotaan geopoliittiseksi. Urpilainen on yksi komissaareista, jotka ovat mukana rakentamassa vahvempaa ulkopolitiikkaa. Vetovastuu ulkosuhteista on espanjalaisella Josep Borrellilla.

Urpilaisen mukaan vahvemman roolin ottaminen tarkoittaa monenkeskisen ja sääntöihin perustuvan maailmanjärjestyksen puolustamista. Yhdysvaltojen vetäytyminen muiden muassa Pariisin ilmastosopimuksesta on merkki sen rapautumisesta.

EU:n pitää hänen mukaansa sitoutua kansainvälisiin sopimuksiin, mutta myös toteuttaa niitä käytännössä. Tästä esimerkkinä on hänen mukaansa komission paljon odotettu vihreä suunnitelma, josta odotetaan lisätietoa jo muutaman viikon päästä.

Ilmasto hyökyy von der Leyenin kaudella voimalla EU:n agendalle. Ensimmäisen sadan päivän aikana komissio esittelee vihreän ohjelman ja eurooppalaisen ilmastolain. Vihreästä ohjelmasta odotetaan lisätietoa jo muutaman viikon päästä.

–  Eurooppalainen vihreä sopimus on uusi kasvustrategiamme. Se auttaa meitä leikkaamaan päästöjä ja samaan aikaan luomaan työpaikkoja, von der Leyen alusti.

Urpilaisen isona työnä on Afrikka-strategian valmisteleminen yhdessä muun muassa korkean edustajan Borrellin kanssa.

–  Tavoite on lähteä hyvin nopeasti liikkeelle ja jo ensi vuoden aikana pystyä osoittamaan tuloksia, Urpilainen kertoi.

Hän toivoi, että EU:n ja Afrikan suhdetta hahmottava strategia olisi mahdollisimman laaja ja ottaisi huomioon niin kauppa-, ympäristö- kuin maatalouspolitiikankin.

Urpilaisen paikalle eduskuntaan nousee Vaasan vaalipiiristä Matias Mäkynen SDP:stä.

Suuri joukko lupauksia

Uuden komission työkenttä on kuin suuri tilkkutäkki. Kiinnostavia avauksia on paljon eurooppalaisesta minimipalkasta ja kunnianhimoisesta taistelusta syöpää vastaan aina digitalisaation edistämiseen.

Euroopan on von der Leyenin mukaan varmistettava, että avainteknologiat ovat sen hyppysissä. Tällaisia ovat esimerkiksi kvanttitietokoneiden, tekoälyn, tärkeiden sirujen ja lohkoketjujen teknologiat.

Eurooppa myös yrittää ottaa johdon syövän vastaisessa taistelussa. Von der Leyen kertoi, että hänen oma pikkusiskonsa kuoli syöpään vain 11 vuoden iässä.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut