Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Postilakko on ohi – joulupostit ehtivät perille

Postilakko päättyy. Kiistan osapuolet ovat päässeet sopuun 700 pakettilajittelijasta ja Postin työehtosopimuksesta.

Työntekijöitä edustava Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU sanoo, että töihin on palattava mahdollisuuksien mukaan seuraavaksi alkavaan työvuoroon.

– Toivon todella, että työrauha lähtee rakentumaan, PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen sanoi valtakunnansovittelijan toimistolla.

Työnantajapuolen kiistaosapuolena ollut Palvelualojen työnantajat Palta sanoo, että pakettilajittelijoiden osalta päädyttiin ratkaisuun, jossa Posti Palvelut on liittynyt Paltan jäseneksi paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnan työntekijöiden osalta. Toimitusjohtaja Tuomas Aarron mukaan liikkeenluovutus siis pysyy voimassa, mutta 700 lajittelijan osalta työehdot määräytyvät Paltan ja PAUn nyt hyväksytyn työehtosopimuksen mukaan.

– On tämä hieno juttu, että saatiin vihdoin maaliin pitkään jatkunut ja kohtuuttomat mittasuhteet saanut riita, Aarto sanoi.

Työntekijäpuoli luonnehti pakettilajittelijoita koskenutta sopua sen kaltaiseksi, jota he olivat peräänkuuluttaneet.

– Olen tyytyväinen siitä, että päästiin sen tyyppiseen ratkaisuun, että siellä on ne vastaavat työehdot ja palkkamääräykset, mitä meillä tässä niin kutsutussa pääsopimuksessa on, Nieminen sanoi.

Työehtosopimuksesta löytyy Aarron mukaan uusia elementtejä, esimerkiksi työvuorosuunnittelua on joustavoitettu. Kiky eli työajanpidennykset jäävät myös sopimukseen, ja palkankorotustaso on sidottu vientialan tasoon.

– Näkisin, että näissä olosuhteissa tämä on askel eteenpäin Postin tilanteen näkökulmasta. Olisi voitu tehdä enemmänkin, eli asioita jää vielä tulevaisuudessakin hoidettavaksi, Aarto tiivistää.

Hänen mukaansa osana kokonaisuutta on perustettu kehittämistyöryhmä, jossa osapuolet jatkavat keskustelua alan kehityksestä.

– Me todellakin toivomme, että uuden sopimuskauden päätyttyä ei olla taas samassa tilanteessa, vaan sopimuskauden aikanakin saataisiin yhteystyössä PAUn kanssa hoidettua asioita oikeaan suuntaan, Aarto sanoi.

Niemisen mukaan PAUlla oli näissä neuvotteluissa sen verran monta painia painittavana, että kikyn osalta ei lähdetty päänavaajaksi.

– Kikyn osalta on realistista, että isot liitot painivat sen painin. Eli katsotaan, mitä kikyn osalta tapahtuu ja seurataan sitten jossain vaiheessa perässä, Nieminen totesi.

Nieminen sanoi, että neuvotteluissa ei otettu periaatteellista niskalenkkiä työnantajasta, vaan kyse oli matalapalkkaisten ihmisten työehtojen turvaamisesta.

– Totta kai olen tyytyväinen siihen, että pystyimme turvaamaan heille sen, mikä heillä on ollut.

Posti sanoo tiedotteessa olevansa tyytyväinen, että työrauha saatiin aikaan. Yhtiön mukaan joulupostit ehtivät nyt perille ennen joulua. Pieni osa lähetyksistä voi viivästyä tammikuun alkuun asti. Arvio täsmentyy, kun työ postinjakelussa alkaa.

Postilakko ehti jatkua kolmatta viikkoa. Lisäksi useat liitot ovat tukeneet PAUta tukilakoilla.

Viikkoja jatkunutta työriitaa on neuvoteltu valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla. Piekkala antoi kolmannen sovintoesityksensä eilen illalla.

Sovittelijan ensimmäisen esityksen hylkäsi PAU.

PAUlle suurin ongelmakohta neuvotteluissa koski 700 pakettilajittelijan siirtoa Postin tytäryhtiöön Posti Palveluihin ja toisen työehtosopimuksen piiriin. Tähän riitaan haettiin viikonvaihteessa ratkaisua neljän työmarkkinakonkarin johdolla, mutta Medialiitto vastusti esitystä ja se osaltaan torppasi sovintoehdotuksen.

Medialiitto sanoo olevansa tyytyväinen saavutettuun ratkaisuun. Muiden kuin pakettilajittelijoiden osalta Posti Palvelut pysyy Medialiiton työmarkkinajäsenenä. Medialiitto neuvottelee jatkossakin jakelualan työehtosopimuksen Teollisuusliiton kanssa.

Valtionyhtiöiden ohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) sanoo olevansa tyytyväinen sovun löytymiseen Posti-kiistassa. Paatero iloitsee siitä, että Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn lakko ja muiden liittojen tukilakot päättyvät sekä siitä, että Postin arvion mukaan lähetykset ehditään toimittaa jouluksi.

Ministeri kiittää neuvotteluosapuolia PAUta ja Paltaa, valtakunnansovittelijaa sekä neljää selvityshenkilöä, jotka etsivät sopua kiistaan.

Kiistan osapuolet pääsivät tänään sopuun 700 pakettilajittelijasta ja Postin työehtosopimuksesta. Postilakko ehti jatkua kolmatta viikkoa.