Metsäteollisuus vastasi Teollisuusliiton lakkoon sahojen ja vaneritehtaiden työsululla – työntekijäpuoli tulkitsee työsulun kostotoimena

Metsäteollisuuden mukaan työsulun piiriin kuuluvat tuotantolaitokset tuottavat noin puolet koko toimialan 3,2 miljardin euron vuosituotannosta. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Metsäteollisuus aloittaa työsulun sahoilla ja vaneritehtailla eri puolilla maata 12. joulukuuta. Teollisuusliittoon kuuluvia työntekijöitä ei päästetä kuuden vuorokauden mittaisen työsulun aikana töihin, ja palkanmaksu katkeaa työtaistelutoimen ajaksi.

Työnantajapuolen julistama työsulku alkaa Teollisuusliiton kolmipäiväisen lakon päättyessä. Käytännössä työsulku ja lakko pysäyttävät vaneritehtaiden ja sahojen tuotannon siis yhdeksäksi päiväksi. Työsulun piirissä on Metsäteollisuuden arvion mukaan noin 3  500 työntekijää.

Sulku koskee yhteensä 32:ta sahaa sekä vaneri-, viilu- ja liimapuutehdasta <Company>Metsä Groupin, Pölkyn, Stora Enson, UPM:n</Company> ja<Company> Versowoodin</Company> tuotantolaitoksissa. Metsäteollisuuden mukaan työsulun piiriin kuuluvat tuotantolaitokset tuottavat noin puolet koko toimialan 3,2 miljardin euron vuosituotannosta.

Edellinen vastaava työsulku oli metsäteollisuudessa paperiteollisuuden kiistan yhteydessä vuonna 2005.

Kiky-tunnit hiertävät

Työtaistelutoimella Metsäteollisuus haluaa vauhdittaa Teollisuusliiton paluuta neuvottelupöytään. Metsäteollisuus on valmis palaamaan nopeallakin aikataululla neuvotteluihin sopiakseen työehdoista, korostaa työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén.

–  Teollisuusliitto on toimillaan osoittanut täyttä haluttomuutta sopia uusista työehdoista. Työsulku on lakkoa vastaava työtaistelutoimi, jolla haluamme saada neuvottelut jatkumaan, Hollmén sanoo tiedotteessa.

Hollménin mukaan keskeinen kiistakysymys lakko- ja työsulkuilmoitusten taustalla on työaika ja siihen liittyvät kiky-tunnit. Hän korostaa, että metsäteollisuuden ala on erittäin tukalassa kilpailutilanteessa, minkä lisäksi suhdanne on nyt laskeva.

–  Kilpailemme Baltian maiden sekä Puolan ja Venäjän kanssa. Niissä työvoimakustannukset ovat alemmat ja työaika on pitempi kuin Suomessa. On täysin mahdotonta, että Suomen vastaus olisi lyhentää työaikaa laskevassa suhdanteessa, työmarkkinajohtaja linjasi STT:lle.

"Jäätäviä alennuksia suomalaisen palkansaajan ansiotasoon"

Teollisuusliiton mukaan neuvottelut eivät kariutuneet ammattiliiton neuvotteluhaluttomuuteen, vaan työnantajapuolen kohtuuttomiin vaatimuksiin. Liitto katsoo, että työantajan esitykset alentaisivat työntekijöiden tulotasoa lähes 20 prosenttia.

–  Vaatiiko alan globaali kilpailukyky tosiaan tällaisia jäätäviä alennuksia suomalaisen palkansaajan ansiotasoon, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kysyy tiedotteessa.

Teollisuusliitto sanoo, että Metsäteollisuuden julistama työsulku koetaan kostotoimena. Teollisuusliitto ilmoitti sunnuntaina kolmepäiväisestä lakostaan, joka koskee noin 35  000 työntekijää kymmeneltä liiton sopimusalalta.

Sopimusneuvottelut jatkuvat torstaista alkaen valtakunnansovittelijan johdolla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.