Todellisuuden nyrjähdyksiä ja pientä magiaa – nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittajateoksessa matkustetaan ajassa ja mielen sopukoissa

Marisha Rasi-Koskinen vastaanotti lasten ja nuorten Finlandian. Lehtikuva / Seppo Samuli

STT

Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon voittaneen Marisha Rasi-Koskisen teos Auringon pimeä puoli (WSOY) käy ehkä luokittelultaan nykyisin muodikkaaseen young adult- eli nuorille aikuisille suunnattuun kirjallisuuteen. Teos on yhtä rönsyilevä kuin kirjailijan puhetapakin: siinä ollaan aikamatkalla, koetaan nuoren tytön kasvutarina ja seikkaillaan dystooppisessa totalitaarisessa yhteiskunnassa, jossa on niin verkkomanipulaatiota kuin hullu johtajakin.

Vaikka rönsyjä on paljon, kasvaa niistä lopulta yhtenäinen tarina, joka tekisi mieli heti kirjan lopettamisen jälkeen lukea uudelleen, jotta kaikki yksityiskohdat avautuisivat. Ei ollenkaan huono saavutus kirjailijan ensimmäiseksi nuortenkirjaksi.

– Tykkään rinnastuksesta maalaamiseen: taulua maalatessa lisätään jotain tuohon nurkkaan ja vähän tuonne toiseen, ja lopulta lisäykset muuttavatkin koko kuvan. Kirjoitustapani on kerroksellinen. Kirjoitustyön aikana saan uusia ideoita, ja niitä lähden aina myös rohkeasti toteuttamaan, kirjailija selvittää.

Lopullisen muotonsa teksti saa, kun kirjailija lukee sitä ääneen.

– En minä nyt sentään kirjastossa tai kahviloissa kirjoittaessani ääneen posota, mutta mökillä luen tekstiä ääneen ja maistelen, miltä se tuntuu.

Murroksesta magiaan

Auringon pimeä puoli sai alkunsa Rasi-Koskisen tyttärensä kanssa käymästä keskustelusta. Kaksikko pohti, millaista olisi jos jäisi jumiin menneisyyteen, eikä pääsisi sieltä enää pois.

– Ajatus nuorten maailmasta ja toisaalta ajasta neljäntenä ulottuvuutena oli pyörinyt minulla mielessä jo pitkään. Tämä keskustelu oli sitten se alkuräjähdys, jossa minulle selvisi, että tästä kirjoitan. Kirjoitin sitä samaan aikaan edellisen teokseni Eksymisen ja unohtamisen kirjan kanssa, Rasi-Koskinen kertoo.

Rasi-Koskinen on koulutukseltaan psykologi. Se näkyy myös kirjailijan kiinnostuksessa alitajuntaan, uniin ja vähän magiaankin.

–  Murroskohdat ja sellainen pieni magia ovat usein mukana teoksissani. Todellisuuden nyrjähtäminen paikoiltaan kiinnostaa, Rasi-Koskinen sanoo.

Kokopäiväiseksi kirjailijaksi

Rasi-Koskinen on melko tuore vapaa kirjailija, vaikka Auringon pimeä puoli on jo hänen viides teoksensa. Taiteen edistämiskeskukselta vuoden alussa saatu kolmivuotinen apuraha mahdollisti jättäytymisen kokopäivätoimiseksi kirjailijaksi.

–  Olihan se iso hyppäys: koko aikuisen ikäni olen ollut psykologin virassa. Toki olin jo ennen apurahaa pohtinut, uskaltaisinko jäädä kirjoittamaan, jos voisin. Apuraha antoi sitten sen mahdollisuuden.

Palkintorahat kolmen lapsen äiti aikoo käyttää "johonkin koko perheen yhteiseen tekemiseen".

–  Lapset ovat olleen mukana vahvasti tässä kirjailijan arjessani, joten eivätköhän he ole ansainneet jotain kivaa, kirjailija nauraa.

Olavi Uusivirta valitsi voittajaksi kirjan, joka jäi kummittelemaan

Marisha Rasi-Koskisen Auringon pimeä puoli -romaanin lukukokemus oli kuin pitkä ja psykedeelinen uni, kuvaili lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkinnon saajan valinnut muusikko Olavi Uusivirta. Perusteluissaan Uusivirta kertoi valinneensa kuudesta ehdokkaasta kirjan, joka jäi lukemisen jälkeen voimakkaimmin kummittelemaan.

Uusivirta kiitti romaania myös notkeasta ja mutkattomasta kielestä sekä psykologisesti tarkkapiirteisistä henkilöhahmoista.

Finlandia-palkinnon arvo on 30  000 euroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.