Kiina ja Yhdysvallat sanailevat kauppasodasta – kumpikin sanoo, ettei heillä ole kiire sopuun

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ja Kiinan presidentti Xi Jinping tapasivat kesäkuussa G20-kokouksessa Japanin Osakassa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Kiina ja Yhdysvallat molemmat vakuuttelevat, ettei mailla ole painetta kauppakiistan ratkaisemiseen nopealla aikataululla.

Kiinan presidentti Xi Jinping kommentoi eilen, että Kiina haluaa kauppasopimuksen Yhdysvaltojen kanssa, mutta ei pelkää taistelua, jos sen tarve tulee.

– Kuten aina sanoimme, emme halua aloittaa kauppasotaa, mutta emme pelkää, Xi sanoi perjantaina ulkomaisille arvovierailleen Pekingissä. Kuulijoiden joukossa oli muun muassa Yhdysvaltojen entinen ulkoministeri Henry Kissinger.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puolestaan sanoi Fox News -kanavalla, että Xi on häntä suuremman paineen alla saada sopimus aikaan.

–  Xi haluaa saada aikaan sopimuksen paljon enemmän kuin minä. En ole malttamaton sen kanssa, Trump totesi.

Hän myös sanoi, että sopimus saattaa olla hyvin lähellä.

Kiina varoittaa teknologisen rautaesiripun pystyttämisestä

Yhdysvaltain viranomaiset heittivät perjantaina bensaa kauppasodan liekkeihin tiukentamalla entisestään kantaansa kiinalaisista telekommunikaatioyrityksistä <Company>ZTE:stä</Company> ja <Company>Huaweista</Company>. Yhdysvallat muun muassa nimesi yritykset uhaksi kansalliselle turvallisuudelle ja epäsi niiltä oikeuden päästä käsiksi miljardiluokan valtiontukiin. Erityisesti vääntö Huawein ympärillä on osunut kauppakiistan ytimeen. Xi onkin varoittanut teknologisen rautaesiripun pystyttämisestä.

Kiina ja Yhdysvallat ovat taistelleet kauppasodassa jo reilusti yli vuoden. Kiista sai alkunsa Trumpin kyllästymisestä Kiinan epäreiluksi katsomaansa tapaan tukea valtavilla rahasummilla kiinalaisyrityksiä. Maat ovat sittemmin kilvan asettaneet toistensa tuotteille tuontitulleja.

Reilu kuukausi sitten Yhdysvallat ja Kiina ilmoittivat edistyneensä pyrkimyksissä löytää ratkaisuja maiden väliseen kauppakiistaan. Yksityiskohdista sopiminen jäi tuolloin vielä auki, eikä lopullista yhteisymmärrystä ole toistaiseksi löytynyt.

Kiistaa aiheuttaa edelleen muun muassa Trumpin näkemys siitä, ettei hän halua Yhdysvaltojen luopuvan kaikista kiinalaistuotteita koskevista tuontitulleista sopimuksen jälkeenkään. Yhdysvallat puolestaan vaatii, että Kiina sitoutuu ostamaan suuria määriä yhdysvaltalaisia maataloustuotteita. Pakettiin on myös määrä saada ratkaisuja tekijänoikeuksien suojauksesta sekä teknologian siirroista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.