Itävallassa tehtiin ensimmäiset Ibiza-pidätykset – Kolmea epäillään kiristämisestä, yrittivät syyttäjän mukaan lähes kahden vuoden ajan lyödä rahoiksi Strache-videolla

Tapahtumasarja alkoi, kun kaksi saksalaislehteä julkaisi salaa kuvattua videota FPÖ:n silloisesta johtajasta Heinz-Christian Strachesta. Arkistokuva. LEHTIKUVA / AFP

STT

Itävallassa kolme ihmistä on pidätetty epäiltynä kiristyksestä niin kutsutussa Ibiza-skandaalissa, kertoo syyttäjä. Puoli vuotta sitten julki tullut skandaali johti oikeistopopulistisen FPÖ-puolueen lähtöön maan hallituksesta ja lopulta hallituksen kaatumiseen.

Kyseessä ovat Ibiza-tapauksen ensimmäiset pidätykset. Tapahtumasarja alkoi, kun kaksi saksalaislehteä julkaisi toukokuussa salaa kuvattua videota FPÖ:n silloisesta johtajasta Heinz-Christian Strachesta. Ibizalla kuvatulla videolla Strache näytti olevan valmis ottamaan lahjuksia venäläisen oligarkin sukulaisena esiintyneeltä naiselta, jolle hän myös tarjosi apuaan itävaltalaislehden haltuunotossa.

Video oli kuvattu jo vuonna 2017. Nyt tutkintavankeudessa olevan kolmikon epäillään yrittäneen kiristää Strachelta noin 400  000 euroa, jotta video ei päätyisi julkisuuteen. Ansan suunnitelleet koettivat lähes kahden vuoden ajan tehdä videolla rahaa ennen kuin se tuli julki.

Tutkijat uskovat kolmikon liittyvän yksityisetsivään, jota pidetään tapauksen päätekijänä. Kahden epäillyn sanotaan rekrytoineen "syötin" ja sitten varustaneen vuokrahuvilan kameroilla.

Tapausta tutkivat yrittävät edelleen selvittää videolla esiintyvän naisen henkilöllisyyttä. Häntä ei näy videolla kokonaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.