Internet edelleen suurelta osin poikki Iranissa, Yhdysvallat lätkäisi pakotteita ministerille

Iranin mellakoiksi yltyneet mielenosoitukset alkoivat kuun puolivälissä. Arkistokuva. LEHTIKUVA / AFP

STT

Iranissa internet oli perjantaina edelleen pääosin pimeänä. Iranin viestintäministeri kertoi puoliviralliselle uutistoimistolle Isnalle, että yhteydet on joillakin alueilla palautettu, mutta täyden toiminnan palauttamiselle hän ei antanut ajankohtaa. Netti on pätkäisty laajalle levinneiden mielenosoitusten vuoksi.

Yhdysvallat kertoi rankaisevansa ministeriä pakotteilla, joita maan valtiovarainministeri Steven Mnuchin perusteli netin ja viestipalveluiden käytön rajoituksilla. Mnuchin totesi Iranin johtajien pyrkivän hillitsemään hallinnon vastaisia mielenosoituksia nettisensuurilla siksi, että vapaasti saatavilla oleva internet "osoittaa heidän lainvastaisuutensa".

Iranin mellakoiksi yltyneet mielenosoitukset alkoivat kuun puolivälissä.

Viranomaiset ovat kertoneet ottaneensa kiinni noin sata johtajaa protesteista, joissa hyökättiin poliisiasemille, poltettiin bensapumppuja ja ryöstettiin kauppoja. Lisäksi useita muita on tunnistettu ja heidät aiotaan niin ikään ottaa kiinni.

Viranomaiset ovat vahvistaneet viisi kuolemantapausta, mutta ihmisoikeusjärjestö Amnesty Internationalin mukaan yli sadan mielenosoittajan uskotaan tulleen tapetuksi ja todellinen luku voi olla jopa 200.

Iran on myös tehnyt valituksen brittiviranomaisille muutamista Lontoosta käsin toimivista kanavista, kuten persiankielisestä BBC:n kanavasta. Iranin Lontoon-suurlähettilään mukaan kanavien uutisointi Iranin tapahtumista on ollut vääristynyttä ja yllyttänyt laajaan väkivaltaan Iranin instituutioita vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.