Suomessa korjattiin suurin ruissato lähes 30 vuoteen

Ruissadosta osattiin odottaa runsasta, koska sen kylvöala kasvoi viime vuonna. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

STT

Ruissato oli tänä vuonna suurin lähes 30 vuoteen, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Sato oli nyt neljä kertaa viime vuotta suurempi. Ruissadosta osattiin odottaa runsasta, koska sen kylvöala kasvoi viime vuonna.

Rukiin kulutus on vuositasolla noin 100 miljoonaa kiloa, joten nyt korjattu noin 180 miljoonan kilon sato kattaa kulutuksen reilusti aiemmista vuosista poiketen. Ruissato oli nyt samansuuruinen kuin 1950–1970-luvuilla. Tämän jälkeen yhtä suuri ruissato on saatu vain muutamina vuosina.

Ohrasta, kaurasta ja vehnästä saatiin useiden heikkojen satovuosien jälkeen keskimääräiset sadot.

Suosituin luomuvilja on kaura

Myös luomusato oli tänä vuonna hyvä. Luomuviljely on Luken mukaan laajentunut viime vuosina ja monista peltokasveista korjattiin ennätyssatoja. Eniten viljelty luomuvilja on kaura, jota korjattiin 77 miljoonaa kiloa. Se on noin 6,5 prosenttia Suomen noin 1,2 miljardin kilon kaurasadosta.

Kasvukaudella sääolot vaikuttivat satotasoihin eri tavalla maan eri puolilla. Pohjanmaalla korjattiin ennätyksellisen hyviä hehtaarisatoja kaikista viljoista. Sen sijaan Uudellamaalla hehtaarisadot olivat selvästi koko maan keskisatoja pienempiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.