Johnson ja Corbyn väänsivät brexitistä tv-väittelyssä – oppositiojohtaja varoitti Johnsonin avaavan Britannian sote-markkinat amerikkalaisyrityksille

Pääministeri Boris Johnson puolusti väittelyssä brexit-suunnitelmaansa ja lupasi, että Britannian lähtee EU:sta tammikuun lopussa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Brexit nousi odotetusti suurimmaksi kiistakapulaksi, kun Britannian kahden suurimman puolueen johtajat Boris Johnson ja Jeremy Corbyn kohtasivat kahdenkeskisessä television vaaliväittelyssä.

Pääministeri Johnson puolusti brexit-suunnitelmaansa ja lupasi Britannian lähtevän EU:sta tammikuun lopussa. Työväenpuolueen puheenjohtaja Corbyn puolestaan sanoi Johnsonin aikataulua epärealistiseksi.

Britanniassa pidetään vaalit 12. joulukuuta, ja brexit-asetelma hallitsee vaaleja lähes täysin. Johnsonin konservatiiveilla on gallupeissa selkeä, yli 10 prosenttiyksikön johto työväenpuolueeseen.

Johnson: Brexitin lykkääminen on suurin uhka taloudellemme

Johnson yritti jatkuvasti viedä huomiota siihen, kuinka hän aikoo viedä brexitin maaliin.

–  Me lähdemme ehdottomasti tammikuun 31. päivä, koska meillä on uunituore sopimus, Johnson vakuutti ja lupasi, että tulevat kauppasuhteet EU:n kanssa neuvotellaan vuoteen 2021 mennessä.

Corbyn varoitti, että brexitin vieminen läpi Johnsonin ehdoilla tietää Britannian julkisen sote-järjestelmän eli NHS:n avaamista yhdysvaltalaisyrityksille. Oppositiojohtaja veti esiin asiakirjoja, joiden hän sanoi paljastavan yksityiskohtia alustavista kauppaneuvotteluista Yhdysvaltain ja Britannian välillä.

–  Hän on pitänyt salaisia tapaamisia Yhdysvaltojen kanssa ja he ovat ehdottaneet NHS:n markkinoiden avaamista amerikkalaisyrityksille, Corbyn sanoi.

Johnson kutsui Corbynin syytöksiä täysin tuulesta temmatuiksi.

–  Suurin yksittäinen uhka taloudellemme ja kyvyllemme rahoittaa NHS:ää on se, ettemme saa brexitiä viedyksi läpi.

Corbyn lupasi neuvotella uudelleen Johnsonin erosopimuksen EU:n kanssa ja pitää siitä sen jälkeen kansanäänestyksen. Epäselväksi jäi kuitenkin yhä se, mikä työväenpuolueen kanta mahdollisessa uudessa kansanäänestyksessä olisi.

Corbyn lupasi isoja satsauksia

Corbyn lupasi myös kansallistamisia ja suuria panostuksia julkisiin palveluihin, jos hän nousee pääministeriksi. Konservatiivipuolue on ollut Britanniassa vallassa vuodesta 2010 lähtien, ja Corbynin mielestä konservatiivihallitusten leikkaukset ovat lisänneet eriarvoisuutta.

–  Uskon siihen, että meidän pitää investoida valtavasti julkisiin palveluihin. Näistä vaaleista tulee käännekohta siinä, miten hoidamme talouttamme, sanoi Corbyn, jota pidetään vasemmistolaisimpina työväenpuolueen johtajana kymmeniin vuosiin.

Myös Johnson on luvannut satsauksia sairaaloihin, kouluihin ja poliisiin, mutta hän varoitti työväenpuolueen lupaamien investointien rapauttavan Britannian taloutta.

Konservatiivien kyseenalainen Twitter-strategia

ITV-kanavan järjestämä väittely oli siinä mielessä poikkeuksellinen, että mukana olivat vain kahden suurimman puolueen johtajat. Pienemmät puolueet suivaantuivat, kun ne jätettiin väittelystä pois. Skotlannin kansanpuolue ja liberaalidemokraatit yrittivät kumota ITV:n päätöksen oikeusteitsekin siinä kuitenkaan onnistumatta. Tulevina viikkoina järjestetään useita väittelyitä, joissa mukana ovat myös pienemmät puolueet.

Väittelyn aikana kohua herätti se, että konservatiivipuolue vaihtoi väittelyn ajaksi virallisen Twitter-tilinsä nimeksi "factcheckUK" ja esitti tviiteissään vastaväitteitä Corbynin sanomisiin.

Tempaus herätti paljon kritiikkiä esimerkiksi medioissa, jotka tekevät aitoa faktojen tarkistamista väittelyjen aikana.

–  Minkään poliittisen puolueen ei pitäisi naamioitua itsenäisiksi journalisteiksi, sanoi Channel 4 Newsin päätoimittaja Ben de Pear.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.