Turkki aloitti vierastaistelijoiden palauttamisen kotimaihinsa – muun muassa Tanskasta, Ranskasta ja Saksasta kotoisin olevien karkottamista valmistellaan

Turkin sisäministeri Süleyman Soylu on sanonut aiemmin, ettei Turkki ole "vierastaistelijoiden hotelli". LEHTIKUVA / AFP

STT

Turkki on aloittanut vierastaistelijoiden palauttamisen kotimaihinsa, kertoo uutistoimisto Anadolu. Turkin sisäministeriön edustajan mukaan yhdysvaltalainen vierastaistelija on jo karkotettu ja seitsemän saksalaista on määrä karkottaa torstaina. Lisäksi yhdentoista ranskalaisen Syyriassa kiinni otetun vierastaistelijan karkottamista valmistellaan. Sisäministeriön mukaan valmisteluja tehdään myös Irlannista ja Tanskasta kotoisin olevien vierastaistelijoiden palauttamiseksi.

Turkki kertoi jo aiemmin, että aloittaa vangitsemiensa ulkomaalaisten Isis-taistelijoiden palauttamisen kotimaihinsa tänään.

–  Yksi amerikkalainen vierastaistelija karkotettiin Turkista sen jälkeen, kun kaikki prosessit saatiin loppuun, edustaja Ismail Catakli sanoi Anadolun mukaan.

–  Seitsemän saksalaisen vierastaistelijan matkustusohjelma saatiin loppuun kotiuttamiskeskuksessa. Heidät karkotetaan marraskuun 14. päivänä, hän lisäsi.

Turkin sisäministeriön edustaja on sanonut Ylelle, että Turkin Syyrian-sotaoperaation aikana vangitsemien 287 ulkomaalaisen Isis-vangin joukossa ei ole suomalaisia. Lokakuussa kiinni otettujen lisäksi Turkki sanoo, että sillä on vankiloissaan lähes 1  200 äärijärjestö Isisin jäsentä. Turkin sisäministeriön edustaja ei pystynyt vahvistamaan Ylelle, onko näiden vankien joukossa suomalaisia.

"Vierastaistelijoiden hotelli"

Turkin sisäministeri Süleyman Soylu on sanonut aiemmin, ettei Turkki ole "vierastaistelijoiden hotelli". Hän on myös kritisoinut EU-maita siitä, että osa niistä on perunut Isis-taistelijoiden kansalaisuuksia ja tämä on estänyt näitä palaamasta kotimaihinsa.

–  Lähetämme kolme, viisi, kymmenen ihmistä takaisin, Soylu sanoi perjantaina.

–  Ei kannata yrittää välttyä siltä, lähetämme heidät takaisin teille. Tehkää heidän kanssaan mitä haluatte, hän lisäsi.

Anadolun mukaan sisäministeri uhosi Turkin lähettävän vierastaistelijat takaisin kotimaihinsa, olivat he menettäneet kansalaisuutensa tai eivät. Esimerkiksi Britannia on perunut yli 100 ihmisen kansalaisuuden, kun heidän on epäilty lähteneen vierastaistelijoiksi.

On kuitenkin epäselvää, miten palautukset käytännössä tapahtuisivat ilman EU-maiden yhteistyötä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut