Ukraina ja Venäjän tukemat separatistit aloittivat joukkojensa vetämisen rintamalta

Paikalla on myös Euroopan turvallisuus ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijoita valvomassa joukkojen vetäytymistä. LEHTIKUVA/AFP

STT

Ukraina ja Venäjän tukemat separatistit ovat aloittaneet joukkojensa vetämisen keskeiseltä rintamalinjalta maan itäosassa. Vetäytyminen on ehto tapaamiselle, jossa Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja hänen ukrainalaisen kollegansa Volodymyr Zelenskyin on määrä keskustella ensi kertaa kasvotusten maan itäosan tilanteesta.

–  Joukkojen ja aseiden vetäminen separatistien hallinnoiman Petrivsken kylän ja Kiovan hallinnoiman Bogdanivkan kylän väliltä Donetskissa on alkanut, sanoi Ukrainan armeijan edustaja Bogdan Bondar.

Myös separatistit vahvistivat joukkojen vetäytymisen alkaneen. Joukot kertoivat vetäytymisestä toisilleen ampumalla valoraketteja. Paikalla on myös Euroopan turvallisuus ja yhteistyöjärjestön Etyjin tarkkailijoita valvomassa joukkojen vetäytymistä, jonka uskotaan kestävän useita päiviä.

Kokous saattaa venyä ensi vuoteen

Putinin ja Zelenskyin huipputapaamisen päivämäärää ei ole sovittu. Sovittelijoina toimivat Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Ranskan presidentti Emmanuel Macron.

–  Haluamme, että kokous järjestetään mahdollisimman pian, mutta samalla haluamme, että se on niin hyvin järjestetty kuin mahdollista, jotta tarvittavat tulokset saadaan, pyöritteli Kremlin edustaja Dmitri Peskov. Hän ei suostunut kommentoimaan, voidaanko kokous pitää jo tänä vuonna, koska "liian monia kysymyksiä on vielä auki".

Ukraina on toivonut, että kokous pidettäisiin vielä tänä vuonna.

Perjantaina YK:n kansainvälinen tuomioistuin ilmoitti, että sillä on toimivalta käsitellä haastetta, jossa Ukraina syyttää Venäjää separatistijoukkojen tukemisesta.

Venäjä on pyytänyt tuomioistuinta hylkäämään jutun sillä perusteella, ettei kansainvälisellä tuomioistuimella ole mitään tekemistä asian kanssa.

Ukraina haastoi Venäjän oikeuteen jo vuonna 2017. Syynä oli, että Venäjä olisi rikkonut YK-sopimusta terroristisen toiminnan tukemisesta kuljettamalla aseita ja käteistä Itä-Ukrainan separatistijoukoille.

Vuonna 2014 alkaneessa Itä-Ukrainan konfliktissa on kuollut noin 13  000 ihmistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.