Lämpötilat vaihtelevat suuresti Suomessa, etelässä vajaat kymmenen plusastetta, pohjoisessa parikymmentä miinusastetta

Etelään on luvassa vesisateita, maan keskivaiheilla lunta ja räntää. LEHTIKUVA / Antti Aimo-Koivisto

STT

Suomen säätä leimaa viikonloppuna epävakaisuus, ja sateita on luvassa Keski- ja Pohjois-Lappia lukuun ottamatta kaikkialla, kertoo päivystävä meteorologi Heikki Sinisalo Ilmatieteen laitokselta.

–  Sateen olomuoto vaihtelee siten, että maan eteläosassa se on vettä, mutta kun päästään maan keskivaiheille, se on lunta ja räntää, Sinisalo sanoo.

Lisäksi jäätäviä tihkuja saattaa esiintyä paikoitellen etenkin Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan rannikoiden lähellä. Paikoin niitä voi tulla myös idempänä.

Lämpötiloissa on suurta vaihtelua maan eri osien välillä. Etelärannikon tuntumassa voi sunnuntaina olla korkeimmillaan kahdeksan plusastetta. Nollaraja kulkee Sinisalon mukaan suurin piirtein Pohjanmaan ja Pohjois-Karjalan korkeudella.

–  Keski-Lapista pohjoiseen korkein lämpötila on sunnuntaina viitisentoista pakkasastetta. Yöllä varmaan kaksikymmentäkin rikkoutuu Keski- ja Pohjois-Lapissa monin paikoin. Sunnuntaina päivälläkin voi olla 20 pakkasastetta jossain Inarinjärven lähistöllä.

Suuret lämpötilaerot johtuvat Sinisalon mukaan siitä, että Lapissa säätä kylmentää korkeapaine, kun taas Etelä- ja Keski-Suomessa vaikuttaa matalapaine.

Koska matalapaine ja korkeapaine ovat verrattain lähekkäin, tuulet ovat sunnuntaina melko kovia Pohjanlahdella.

Ajokeli on sunnuntaina suuressa osassa maata huono lumi- tai räntäsateiden takia.

Lunta on tällä haavaa eniten Keski- ja Pohjois-Lapin rajaseudulla. Esimerkiksi Inarissa ja Sodankylässä lumen syvyydeksi on mitattu yli 30 senttiä.

–  Lisäksi Kainuussa asema Puolangalla näyttää 30:tä senttiä, Sinisalo kertoo.

Lumiraja kulkee tällä haavaa Pohjanmaan eteläosasta Pirkanmaan kautta Etelä-Karjalaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.