Yön uutiskooste: Ajokeli huono isossa osassa maata, Halla-aholle puheenjohtajista paras tulos gallupissa, Berliinin muurin murtumisesta 30 vuotta

Ajokelistä tekevät vaarallisen paikoin runsaskin lumisade ja jäätävä vesisade. Arkistokuva. Juha Poutanen

Maija Luotonen ja Minna Tiainen / STT

 

Rahapelit syventävät taloudellista epätasa-arvoa usealla tavalla, käy ilmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksesta. Pienituloiset käyttävät rahapeleihin suuremman osan tuloistaan kuin hyvätuloiset, mutta pienituloiset myös saavat suhteessa keskimääräistä vähemmän rahapelituottoja omaan kotimaakuntaansa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksessa selvitettiin ensi kertaa, miten pelaajien häviöistä kertyneet rahapelituotot jaettiin avustuksina eri maakuntiin. Tätä tietoa verrattiin kunkin asuinalueen pelaajien tuloihin ja muihin taustatietoihin.

 

 

 

Viikonlopulle on luvassa laajalti huonoa ajokeliä. Ilmatieteen laitos varoittaa huonosta tai erittäin huonosta ajokelistä suuressa osassa maata eteläistä Suomea ja suurinta osaa Lappia lukuun ottamatta.

Ajokelistä tekevät vaarallisen paikoin runsaskin lumisade ja jäätävä vesisade. Erittäin huonoon ajokeliin on syytä varautua Etelä- ja Keski-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa.

Maan eteläosissa lämpötila on neljän ja seitsemän plusasteen välillä, keskiosissa voidaan mennä pakkaselle. Maan pohjoisosissa lämpötila voi pudota jopa 25 pakkasasteeseen.

Kovan tuulen varoitus on voimassa Selkämeren etelä- ja pohjoisosassa, Merenkurkussa sekä Perämeren etelä- ja pohjoisosassa.

 

 

 

Yli 60 prosenttia suomalaisista ei halua yhteiskunnan sääntelevän ja valvovan ihmisten sanomisia nykyistä tiukemmin, selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreesta tutkimuksesta. Vajaa kolmannes olisi halukas kaventamaan sananvapautta.

 Tutkimus osoittaa puoluekannan olevan yhteydessä haluun suitsia ihmisten mahdollisuuksia ilmaista mielipiteitään julkisuudessa. Keskimäärää enemmän ehdotus saa tukea SDP:n, vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajilta. Selvä enemmistö perussuomalaisten, kokoomuksen ja keskustan kannattajista tyrmää ehdotuksen sananvapauden nykyistä tiukemmasta sääntelystä.

Tutkimuksen toteutti Kantar TNS syyskuun alussa. Haastatteluun vastasi lähes 1 130 ihmistä.

 

 

 

Lähes neljännes arvioi, että perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on onnistunut puheenjohtajan tehtävässä parhaiten. Tieto käy ilmi Uutissuomalaisen mielipidemittauksesta.

Toiseksi parhaan tuloksen, 16 prosenttia, sai vasemmistoliiton Li Andersson. Kaikki muut puheenjohtajat jäivät alle kymmeneen prosenttiin.

Uutissuomalainen kysyi gallupissaan, kuka eduskuntapuolueen tai -ryhmittymän puheenjohtajista on onnistunut parhaiten tehtävässään. Lähes kolmannes ei osannut vastata.

Kyselyyn vastasi tuhat suomalaista, ja sen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa. Kyselyn toteutti Tietoykkönen.

 

 

 

Australian tuhoisat maastopalot ovat toistaiseksi maksaneet yhden ihmisen hengen. Palomiehet löysivät ruumiin autosta Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa. Kaksi muuta on kateissa ja yli 30 ihmistä loukkaantunut. Useimmat loukkaantuneista ovat palomiehiä.

Ennätyksellisen laajat maastopalot ovat kylväneet tuhoa itäisessä Australiassa. Parhaillaan paloja on satakunta, ja niistä noin kahdeksan luokitellaan hyvin vaarallisiksi. Noin 100 kotia on tuhoutunut paloissa. (Lähde: AFP)

 

 

 

Yhdysvalloissa demokraattien presidenttikilpa näyttää saavan uuden ehdokkaan. New Yorkin osavaltion entinen pormestari ja mediamiljardööri Michael Bloomberg on rekisteröitynyt ehdokkaaksi Alabaman osavaltion demokraattipuolueen esivaaleihin.

Bloomberg ei kuitenkaan New York Timesin tietojen mukaan ole tehnyt lopullista päätöstä siitä, lähteekö hän kisaamaan demokraattien presidenttiehdokkuudesta.

Bloomberg oli demokraatti vuoteen 2001 asti, jolloin hän siirtyi republikaanien leiriin. Vuonna 2007 hänestä tuli sitoutumaton.

ABC Newsin mukaan Bloomberg kertoi viime vuonna, että hän on rekisteröitynyt jälleen demokraatiksi.

 

 

 

Brasiliassa korruptiosta tuomittu entinen presidentti Luiz Inacio Lula da Silva, 74, on päässyt vapaaksi puolentoista vuoden vankeuden jälkeen.

Tuomari teki virallisen päätöksen vapauttamisesta perjantai-iltana Suomen aikaa.

Maan korkein oikeus kumosi perjantaina päätöksen, jonka mukaan rikoksesta tuomitut joutuvat vankilaan, jos heidän ensimmäinen valituksensa tuomiosta hylätään. Uuden tulkinnan mukaan tuomitut pysyvät vapaina siihen saakka, kunnes he ovat käyttäneet kaikki valitusmahdollisuutensa. (Lähde: AFP)

 

 

 

Tänään on kulunut 30 vuotta siitä, kun Berliinin muuri murtui. Juhlallisuuksiin Berliinissä ottaa osaa joukko Euroopan maiden johtajia.

Muuri eristi Länsi-Berliinin Itä-Berliinistä ja muusta Itä-Saksasta vuodesta 1961 vuoteen 1989. Muuri rakennettiin estämään loikkauksia Saksan demokraattisesta tasavallasta maan sisällä sijainneeseen Länsi-Berliiniin, joka oli osa Saksan liittotasavaltaa.

Lokakuussa 1989 yli 200 000 ihmistä Itä-Saksan Leipzigissä huusi iskulausetta "Me olemme kansa". Samassa kuussa Itä-Saksan kommunistijohtaja Erich Honecker erosi.

9. marraskuuta protestit ja kansalaisten joukkopako pakottivat Itä-Saksan hallituksen poistamaan matkustusrajoitukset. Berliinin muuri murtui.

 

 

 

Rasmus Ristolainen ja Henri Jokiharju keräsivät syöttöpisteet, kun Buffalo Sabres kohtasi Tampa Bay Lightningin jääkiekon NHL:n Global Series -pelissä. Ottelu pelattiin Tukholmassa.

Viime kaudella runkosarjaa dominoinut Tampa Bay oli kuitenkin vahvempi ja vei ottelun lukemin 3–2.

Ristolainen sai pisteensä toisessa erässä, kun Buffalo kavensi 1–2:een. Jokiharju puolestaan kasvatti pistesaldoaan kolmannessa erässä joukkueen kaventaessa 2–3:een. Molemmista Buffalon maaleista vastasi Sam Reinhart.

 

 

 

Teemu Pukin Norwich on hävinnyt Watfordille Englannin Valioliigassa 0–2. Samalla Norwich tippui liigan jumbosijalle. Watfordille voitto oli kauden ensimmäinen.

Isäntäjoukkueen Pukki ei saanut maalihanaa vieläkään auki. Kauden vahvasti aloittaneelle Pukille peli oli jo seitsemäs perättäinen ilman maalia.

Watfordin ensimmäinen osuma syntyi jo kahden minuutin kohdalla, kun Gerard Deulofeu ohjasi pallon maalin vasempaan alakulmaan. Joukkueen toisesta maalista vastasi Andre Gray toisen puoliajan alussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.