New Yorkin entinen pormestari Bloomberg harkitsee lähtevänsä Yhdysvaltojen presidenttikisaan

Mediamiljardööri Bloomberg ei ole vielä tehnyt lopullista päätöstä kisaan lähtemisestä. LEHTIKUVA / AFP

STT

New Yorkin entinen pormestari Michael Bloomberg harkitsee lähtevänsä kisaamaan demokraattien presidenttiehdokkuudesta vuoden 2020 presidentinvaaleihin, yhdysvaltalaismedia uutisoi. Muun muassa New York Times kuitenkin kertoo, ettei Bloomberg ole vielä tehnyt lopullista päätöstä asiasta.

Vielä maaliskuussa 77-vuotias Bloomberg sanoi, ettei aio lähteä kisaan, mutta hänen neuvonantajansa mukaan Bloomberg on pohtinut ehdokaskamppailuun lähtemistä jo useita viikkoja.

Bloomberg valittiin New Yorkin pormestariksi vuoden 2001 vaaleissa. Hän toimi pormestarina vuoteen 2013 asti.

Bloomberg oli demokraatti vuoteen 2001 asti, jolloin hän siirtyi republikaanien leiriin. Vuonna 2007 hänestä tuli sitoutumaton.

ABC Newsin mukaan Bloomberg kertoi viime vuonna, että hän on rekisteröitynyt jälleen demokraatiksi. Tuolloin alkoi spekulointi siitä, pyrkisikö Bloomberg demokraattien presidenttiehdokkaaksi vuoden 2020 vaaleihin.

Bloomberg huolissaan Trumpin haastajien mahdollisuuksista

Vuonna 2016 Bloomberg harkitsi presidenttikilpaan lähtemistä sitoutumattomana ehdokkaana kahden pääpuolueen ulkopuolelta, muttei lopulta lähtenyt ehdolle. Mielipiteidensä vuoksi hän olisi todennäköisesti vetänyt puoleensa etenkin demokraattiäänestäjiä, koska hän suhtautuu vapaamielisesti aserajoituksiin, aborttiin ja ympäristökysymyksiin.

Bloomberg sanoikin tuolloin lausunnossaan, että hänen ehdokkuutensa voisi johtaa republikaanien voittoon ja se on riski, jota hän ei halunnut ottaa. Vaaleissa voiton vei lopulta republikaanien ehdokas Donald Trump, joka havittelee ensi vuoden vaaleissa toista kautta Yhdysvaltojen presidenttinä.

–  Meidän täytyy varmistaa, että Trump voitetaan, mutta Mike on yhä enemmän huolissaan siitä, etteivät nykyiset ehdokkaat kykene siihen, uutissivusto Bloomberg kertoo Bloombergin avustaja Howard Wolfsonin sanoneen.

–  Saavutustensa, johtajuutensa ja ihmisten yhteen tuomisen taidon perusteella Mike voisi kisata Trumpia vastaan ja voittaa.

Mediamiljardööri Bloomberg on yksi Yhdysvaltojen rikkaimmista ihmisistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.