WHO:n tavoite vähentää verenpainepotilaiden määrää neljänneksellä on suomalaisnaisten saavutettavissa

WHO haluaa laskea kohonnutta verenpainetta sairastavien osuutta kansainvälisesti 25 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. LEHTIKUVA / JUSSI HELTTUNEN

STT

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ennusteen mukaan suomalaisnaiset voisivat saavuttaa Maailman terveysjärjestö WHO:n asettaman verenpainetavoitteen, kertoo THL tiedotteessaan.

WHO haluaa laskea kohonnutta verenpainetta sairastavien osuutta kansainvälisesti 25 prosenttia vuoteen 2025 mennessä. Suomalaismiehillä tavoitteen saavuttaminen sen sijaan vaatisi aiempaa nopeampaa verenpainetasojen laskua.

THL:n ennusteen mukaan vuonna 2025 olisi suomalaisnaisista korkea verenpaine 19,1 prosentilla ja miehistä 32 prosentilla. Ennuste koskee eri vuosien vertailukelpoisuuden vuoksi 25–64-vuotiaita suomalaisia naisia ja miehiä.

Suomessa korkea verenpaine on edelleen yleinen vaiva ja suomalaisten verenpainetasot ovat edelleen kansainvälisesti verrattuna korkeita. Tasot ovat kuitenkin laskeneet huomattavasti 40 viime vuoden aikana, ja verenpainetasot laskivat THL:n mukaan Suomessa voimakkaasti 2000-luvun alkuun saakka. Tämän jälkeen lasku on kuitenkin hidastunut.

Toissa vuonna korkeita verenpainearvoja oli 30 vuotta täyttäneistä naisista 37 prosentilla. Miehillä vastaava osuus oli 45 prosenttia. Tulokset koskivat sekä lääkityksettömiä että niitä, joiden verenpaineet eivät olleet laskeneet tarpeeksi lääkityksestä huolimatta.

Suomalaiset saavat liikaa suolaa

WHO:n tavoitteeseen pääseminen edellyttää verenpainetasojen alenemista väestötasolla ja verenpaineen hoidon tehostamista etenkin työikäisillä verenpainepotilailla.

THL:n mukaan suurimpia esteitä verenpaineiden alenemiselle ovat lihominen ja liikkumattomuus sekä liiallinen suolan saanti. Vuonna 2017 yli 95 prosenttia 18–74-vuotiaista suomalaisista käytti liikaa suolaa. Suolaa suositellaan käytettäväksi alle 5 grammaa vuorokaudessa.

Edellä mainittujen lisäksi myös alkoholin liiallinen käyttö nostaa verenpainetta.

Suomessa olisi lisäksi kehitettävää muun muassa verenpaineen hoidon riittävän varhaisessa aloittamisessa ja hoitotavoitteisiin pääsemisessä.

WHO julkaisi kansainvälisen kansantautien ehkäisyn ja hoidon toimintaohjelman vuonna 2013. Ohjelma tavoittelee muutoksia myös muun muassa alkoholin, lihavuuden, liikunnan ja tupakoinnin saralla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.