Kansainvälinen atomienergiajärjestö: Tarkastajan kohtelua Iranissa ei voida hyväksyä

IAEA kertoo Twitterissä, että järjestön tarkastajaa oli viime viikolla estety poistumasta Iranista. LEHTIKUVA/AFP

STT

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ei voi hyväksyä tarkastajansa saamaa kohtelua Iranissa. IAEA kertoo Twitterissä, että järjestön tarkastajaa oli viime viikolla estety poistumasta Iranista.

Iranin mukaan tarkastaja oli menossa vierailulle Natanzin ydinlaitokseen Iranissa, kun turvatarkastusportti hälytti hänen kohdallaan. Seurauksena naisen pääsy laitokseen estettiin ja hänen akkreditaationsa peruttiin.

IAEA ei julkista yksityiskohtia mutta sanoo Twitterissä, ettei ole yhtä mieltä Iranin kanssa tapahtumien kulusta.

Iran on aloittanut uudelleen uraanin rikastamisen kansainvälisen ydinsopimuksen vastaisesti.

Yhdysvallat syyttää Irania taas ydinkiristyksestä

Yhdysvallat vaatii kansainvälistä yhteisöä lisäämään painetta Irania kohtaan maan ydinohjelman takia.

Iran aloitti torstaina uudestaan uraanin rikastamisen Fordon maanalaisessa voimalassa. Maa suostui lopettamaan toiminnan vuonna 2015 osana kansainvälistä sopimusta maan ydinohjelmasta, mutta maa on lakannut noudattamasta monia sopimuksen vaatimuksia sen jälkeen kun Yhdysvallat viime vuonna ilmoitti jättävänsä sopimuksen.

Yhdysvaltojen ulkoministerin Mike Pompeon mukaan ulkovaltojen on torjuttava Iranin "ydinkiristys".

–  Iranin viimeaikaiset eskalaatiot ydinohjelmassa kuvastavat maan hallinnon pitkäaikaisia pyrkimyksiä kiristää kansainvälistä yhteisöä hyväksymään sen väkivalta ja terrori. Niiden kansainvälisen yhteisön jäsenten, jotka ovat perustellusti huolissaan Iranin viimeisimmistä hyökkäyksistä ja provokaatioista kannattaisi kuvitella, miten Iran käyttäytyisi ydinaseen kanssa, Pompeo sanoi.

Ydinsopimuksessa Iran sitoutui muun muassa rajoittamaan rikastamansa uraanin määrää. Vastineeksi ulkovallat – Yhdysvallat, Britannia, Ranska, Saksa, Venäjä ja Kiina – luopuivat suuresta osasta Iranin-vastaisia talouspakotteita.

Vaikka muut maat ovat edelleen sopimuksessa mukana, Yhdysvaltojen tiukka pakotepolitiikka vaikeuttaa niiden kaupankäyntiä Iranin kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.