OECD:n raportti: Eliniän piteneminen hidastuu kehittyneissä maissa, Suomi Euroopan kärkeä ylipaino-ongelmissa

Ylipaino-ongelma pahenee OECD:n mukaan edelleen useimmissa kehittyneissä maissa. LEHTIKUVA / MARJA AIRIO

STT

Odotettavissa olevan eliniän piteneminen on hidastunut useimmissa kehittyneissä teollisuusmaissa viimeksi kuluneiden vajaan parin vuosikymmenen aikana, kertoo OECD-järjestön tuore raportti. Suurinta lasku on ollut muun muassa Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Hollannissa. Syynä kehitykseen ovat muun muassa ylipaino ja muiden huonojen elintapojen aiheuttama krooniset sairaudet sekä mielenterveysongelmat.

Ylipaino-ongelma pahenee OECD:n mukaan edelleen useimmissa kehittyneissä maissa. Aikuisista jo selvästi yli puolet (56 prosenttia) on ylipainoisia tai lihavia, 5–9-vuotiaista lapsistakin lähes joka kolmas.

Suomi jakaa OECD:n vuoden 2017 tilanteeseen pohjautuvassa taulukossa ykkössijan Portugalin kanssa, ylipainoisia tai lihavia on molemmissa maissa vajaat 68 prosenttia yli 15-vuotiaista. Vihannesten ja erityisesti hedelmien päivittäisessä kulutuksessa suomalaiset taas ovat lähellä häntäpäätä.

Myös tupakointi ja alkoholikäyttö ovat taustalla monissa kroonisissa sairauksissa ja elämänlaadun heikkenemisessä. Suomessa molemmissa jäädään asukasta kohden OECD:n keskiarvon alapuolelle.

Raportin mukaan lähes joka kolmannella aikuisella on kehittyneissä maissa kaksi tai useampia kroonisia sairauksia ja joka toisen arvioidaan kokeneen mielenterveysongelmia elämänsä aikana.

Opioidilääkkeet tappavat USA:ssa, mutta myös Virossa ja Ruotsissa

Joissakin maissa, erityisesti Yhdysvalloissa, työikäisten kuolemien kasvava syy ovat voimakkaiden opioidikipulääkkeiden aiheuttamat myrkytykset. Selvästi keskimääräistä yleisempiä opioidikuolemat ovat OECD:n mukaan myös Kanadassa, Virossa ja Ruotsissa.

Opioideihin liittyvät kuolemat ovat kasvaneet vuodesta 2011 keskimäärin noin viidenneksen, pelkästään Yhdysvalloissa niitä on kirjattu yli 400  000.

Erityisesti vanhempien kansalaisten parissa taas ovat lisääntyneet hengitystiesairauksien, kuten influenssan ja keuhkokuumeen, aiheuttamat kuolemat, OECD kertoo Health at Glace 2019 -raportissa.

Nyt syntyvän lapsen keskimääräinen odotettavissa oleva elinikä on OECD-maissa noin 81 vuotta, eli yli 10 vuotta pidempi kuin 50 vuotta sitten. Vuonna 2015 eliniänodotteen kuitenkin tilastoitiin jopa laskeneen edellisestä vuodesta 19 OECD-maassa, ei kuitenkaan Suomessa.

Terveydenhoidon turvallisuus ja tehokkuus on raportin mukaan OECD-maissa yleisesti kehittynyt. Tämä koskee esimerkiksi syöpiä. Ajoissa havaittuun rintasyöpään sairastuneista naisista vähintään useampi kuin yhdeksän kymmenestä voi odottaa olevansa elossa viisi vuotta myöhemmin.

Kolme miljoonaa ennenaikaista kuolemaa estettävissä

Sydän- ja verisuonitaudit ovat syy noin joka kolmanteen kuolemantapaukseen OECD-maissa, erilaiset syövät joka neljänteen. Järjestön arvion mukaan noin kolme miljoonaa ennenaikaista kuolemaa olisi ollut ehkäistävissä paremmalla hoidolla.

Terveydenhuoltoon kohdistetut menot ovat jo pitkään kasvaneet taloutta nopeammin, ja kehityksen odotetaan OECD-raportissa jatkuvan. Arvioiden mukaan terveysmenojen keskimääräinen osuus bruttokansantuotteesta nousee nykyisestä noin yhdeksästä prosentista yli 10 prosenttiin seuraavan vuosikymmenen kuluessa. Tämä yhdessä väestön ikääntymisen kanssa on omiaan aiheuttamaan kestävyysongelmia, koska useimmat maat rahoittavat terveysmenoja julkisista varoista.

Sosiaali- ja terveydenhuollossa työskentelee tällä hetkellä OECD-maissa enemmän ihmisiä kuin koskaan aiemmin. Noin joka kymmenes työpaikka löytyy raportin mukaan tältä sektorilta, Norjassa peräti joka viides. Tanska, Ruotsi ja Suomi tulevat Norjan jälkeen seuraavina.

Suomessa enemmän hoitajia, mutta heikompi palkka

Raportin mukaan Suomessa on lääkäreitä suhteessa asukaslukuun niukasti vähemmän kuin OECD-maissa keskimäärin, hoitajia taas huomattavasti enemmän eli noin neljätoista hoitajaa tuhatta asukasta kohden. Keskiarvo on noin yhdeksän. Hoitajien palkkaus on meillä kuitenkin heikompi kuin OECD-maissa keskimäärin.

Tällä hetkellä kehittyneet maat käyttävät terveydenhuoltoon noin 4  000 dollaria eli noin 3  600 euroa kansalaista kohden vuodessa. Erot tehokkuudessa ovat kuitenkin merkittäviä.

Yhdysvallat on terveysmenoissa omassa luokassaan yli 10  000 dollarin summalla vuotta ja kansalaista kohden. Suomi sijoittuu terveydenhuoltomenoissa niukasti OECD-maiden keskiarvon yläpuolelle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.