EU-komission talousennuste: Suomen talous kasvaa vielä tänä vuonna, mutta hidastuu sen jälkeen

Euroopan talouden odotetaan jatkavan kasvuaan, mutta Suomen talouskasvu hidastuu tämän vuoden jälkeen. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

STT

Suomen talouden kasvu ylittää vielä tänä vuonna euromaiden keskiarvon, mutta jää sen alle kahtena seuraavana vuonna, kertoo EU-komission tuore talousennuste.

Ennusteen mukaan Suomen talous kasvaa tänä vuonna 1,4 prosenttia, mutta kasvun odotetaan hidastuvan ensi vuonna 1,1 prosenttiin ja edelleen 1,0 prosenttiin vuonna 2021.

Euroopan talous taas kasvaa seitsemättä vuotta peräkkäin, ja kasvun ennustetaan jatkuvan myös kahtena tulevana vuonna.

Työmarkkinat ovat edelleen vahvat, ja työttömyys vähenee. Samaan aikaan ulkoiset tekijät, kuten kauppapoliittiset jännitteet, heikentävät kasvunäkymiä.

Kesän talousennusteeseen verrattuna euroalueen tämän vuoden kasvuennustetta on alennettu 0,1 prosenttiyksikköä. Euroalueen bruttokansantuotteen ennustetaan nyt kasvavan 1,1 prosenttia tänä vuonna.

Koska bruttokansantuotteen globaalin kasvun ennustetaan pysyvän heikkona, kasvu Euroopassa riippuu siitä, miten vahvaa kasvu on aloilla, jotka ovat suuntautuneet enemmän kotimarkkinoille.

Kauppapoliittiset jännitteet voivat hidastaa kasvua

Ennusteisiin kohdistuu kuitenkin monia epävarmuustekijöitä. Useat riskit voivat johtaa ennustettua hitaampaan kasvuun.

Kauppa- ja geopoliittisten jännitteiden lisääntyminen voivat tukahduttaa kasvua, kuten myös se, jos Kiinan taantuma on odotettua jyrkempi.

Euroopassa riskejä ovat hallitsematon brexit ja se, että valmistusteollisuuden heikkous voi heijastua kotimarkkinoille suuntautuneisiin aloihin voimakkaammin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.