Kauppaneuvotteluissa sovun makua: Kiina ja USA valmiita poistamaan tulleja vaiheittain

Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppasota kärjistyi toukokuussa, kun presidentti Trumpin määräämät tullit astivat voimaan. LEHTIKUVA/AFP

STT

Kiina ja Yhdysvallat ovat valmiita purkamaan toisilleen asettamiaan tulleja vaiheittain osapuolten välisten kauppaneuvottelujen etenemisen merkkinä, kertoo Bloomberg.

Asiasta kertoi Kiinan kauppaministeriön edustaja Gao Feng torstaina. Hänen mukaansa kyseessä on tärkeä ehto sille, että osapuolet voivat päästä neuvotteluissa yhteisymmärrykseen.

– Mikäli Kiina ja Yhdysvallat saavuttavat ensimmäisen vaiheen sopimuksen, molempien osapuolten tulisi perua lisätulleja samassa suhteessa yhtäaikaisesti, hän sanoi Bloombergin mukaan.

Gaon mukaan osapuolet ovat käyneet rakentavia neuvotteluja edellisen kahden viikon ajan.

Lopullinen sopu yhä auki

Bloomberg arvioi, että yhteisymmärrys saattaa avata tien maailmantaloutta varjostaneen kauppasodan päättämiseksi.

Kiinan keskeinen vaatimus maiden välisissä neuvotteluissa on ollut Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin määräämien tullien poisto. Tullit kattavat pääosan Kiinan viennistä Yhdysvaltoihin.

Trumpin hallinto on aiemmin toivonut, että ensimmäisen vaiheen sopimus voitaisiin solmia marraskuussa. Trumpin hallinto on toivonut, että sopimus allekirjoitettaisiin Yhdysvalloissa.

Gao ei kommentoinut tarkemmin mahdollisen sopimuksen allekirjoittamisaikaa tai -paikkaa. Bloombergin tietojen mukaan esimerkiksi Alaskan ja Iowan osavaltioihin ehdotetut paikat on suljettu pois vaihtoehdoista. Korvaavaa tapaamispaikkaa pohditaan Aasiasta tai Euroopasta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.