Kauppasotaa on pitkään lietsonut vahvan opioidin valuminen Kiinasta Yhdysvaltoihin – nyt kiinalaistuomioistuin langetti kuolemanrangaistuksen fentanyylin välittäjälle

Fentanyylijutun syytetyt seisoivat oikeuden edessä Xintaissa 7. marraskuuta 2019. LEHTIKUVA/AFP

STT

Kiinassa tuomioistuin on langettanut kovia tuomioita yhdeksälle ihmiselle, joiden todettiin välittäneen vahvaa opioidia fentanyyliä Yhdysvaltain markkinoille. Tuomioistuin totesi tapauksen olevan ensimmäinen Yhdysvaltain ja Kiinan yhteistyönä tehty huumetutkinta.

Yhdelle tuomituista langetettiin lykätty kuolemanrangaistus ja muut tuomittiin puolesta vuodesta elinkautiseen vankeusrangaistukseen. Lykätyssä kuolemanrangaistuksessa tuomio pannaan täytäntöön, jos tuomittu syyllistyy rikoksiin kahden vuoden aikana vankeudessa. Muutoin tuomio muuntuu usein elinkautiseksi vankeusrangaistukseksi.

Yhdysvallat on useaan otteeseen syyttänyt Kiinan välittävän fentanyyliä Yhdysvaltoihin. Presidentti Donald Trump totesi viimeksi elokuussa uusista tulleista ilmoittaessaan, ettei Kiina ole saanut tukahdutettua huumeen virtaa Yhdysvaltoihin.

Ankarat huumetuomiot langetettiinkin samaan aikaan, kun Kiina etsii kuumeisesti ratkaisua yli vuoden kestäneeseen tullinokitteluun.

Fentanyyli on jopa sata kertaa morfiinia voimakkaampi opioidi. Fentanyylikuolemat ovat nousseet Yhdysvalloissa rivakasti sen jälkeen, kun liittovaltio alkoi tiukemmin säädellä opioidipohjaisten reseptilääkkeiden myöntämistä.

Fentanyyliin kuoli Yhdysvalloissa vuonna 2014 runsas 5  500 ihmistä ja vuonna 2017 lähes 28  500 ihmistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.