Räjähdysiskut ovat ravisuttaneet Ruotsia, poliisin mukaan määrät kasvaneet rajusti viime vuodesta

Anders Thornberg sanoi ymmärtävänsä, että monet ovat huolissaan muun muassa viimeaikaisten räjähdysten vuoksi. LEHTIKUVA / AFP

STT

Räjähdykset ovat ravisuttaneet Ruotsia useaan otteeseen tänä vuonna saaden monet huolestumaan turvallisuustilanteesta. Keskiviikkona poliisi piti aiheeseen liittyen tiedotustilaisuuden ja rauhoitteli kansalaisia. Tilaisuudessa julkaistiin raportti poliisin työstä vakavien väkivaltarikosten torjunnassa.

Poliisit vakuuttivat ryhtyvänsä toimenpiteisiin, jotta räjähdykset kyettäisiin estämään jatkossa.

–  Teemme kaikkemme, jotta ihmisillä olisi turvallinen olo Ruotsissa, sanoi poliisiylijohtaja Anders Thornberg.

Thornberg sanoi ymmärtävänsä, että monet ovat huolissaan muun muassa viimeaikaisten räjähdysten vuoksi, mutta ihmisillä ei ole syytä paniikkiin. Hän lisäsi, että vakavien väkivaltarikosten torjunta on erittäin monimutkainen haaste Ruotsin poliisille.

–  Me kaikki työskentelemme sen eteen, että räjähdykset ja vakava rikollisuus saataisiin pysäytettyä.

Poliisin mukaan räjähdysten määrä Ruotsissa on kasvanut kuluvan vuoden aikana. Tänä vuonna on jo tapahtunut enemmän räjähdyksiäkuin viime vuonna yhteensä. Esimerkiksi kotitekoiset pommit ovat yleistyneet tänä vuonna, kertoi Linda Staaf poliisista.

Tilaisuudessa myös kerrottiin, että räjähdyksistä on tullut jatkuvasti vaarallisempia ja niitä tapahtuu useammassa paikassa.

–  Se, minkä näimme alkavan suurista kaupungeista, on nyt tapahtunut myös Linköpingissä, Värnamossa ja Örebrossa. Tämä on kehityssuunta, joka ei ole mitenkään hyväksyttävissä, sanoi Mats Löfving poliisista.

Syynä ulkopuolisuus?

Thornberg kertoo poliisin tekevän räjähteiden ja vakavien väkivaltarikosten torjuntaa monin eri tavoin, esimerkiksi oman tiedustelutoiminnan ja tutkinnan kautta. Yhteistyötä tehdään sekä kansainvälisesti että kotimaassa 11:n eri viranomaistahon kanssa. Thornbergin mukaan on tärkeää, että myös muut yhteiskunnan toimijat osallistuvat vakavan väkivallan torjumiseen.

Hän uskoo, että vakavan rikollisuuden lisääntymiseen liittyy Ruotsissa koettu ulkopuolisuus.

–  Se (syy) on ulkopuolisuus Ruotsissa. Mielipiteeni on, että Ruotsi on epäonnistunut, Thornberg sanoo.

–  On kyse koko yhteiskunnan epäonnistumisesta.

Pommiryhmä hälytetty satakunta kertaa

Tänä vuonna Ruotsissa on ollut noin 100 tapausta, joissa poliisin pommiryhmä on hälytetty paikalle. Luku on yli kaksi kertaa suurempi kuin viime vuonna, jolloin vastaavalla ajanjaksolla tapauksia oli 39. Kaikkiaan räjähteisiin liittyviä tapauksia on enemmän, sillä niitä ei aina anneta pommiryhmän hoidettavaksi.

Esimerkiksi lokakuun lopussa uutisoitiin kahdesta räjähdyksestä, jotka tapahtuivat eteläruotsalaisessa Helsingborgissa. Räjähdykset tapahtuivat kerrostalojen edustalla noin neljän kilometrin säteellä toisistaan. Lokakuun alkupuolella puolestaan Tukholman läänissä sijaitsevassa Märstassa räjähti kampaamon sisäänkäynnillä.

Syyskuun puolivälissä parikymppinen nainen loukkaantui vakavasti räjähdyksessä Lundissa. Räjähdys sattui talossa, jonka alakerrassa on ruokakauppa ja yläkerrassa asuntoja. Nainen oli ilmeisesti kulkemassa rakennuksen ohi, kun räjähdys tapahtui.

Levottomuuksista kärsineessä Malmössä räjähdysten määrä on sen sijaan ollut laskussa. Poliisin tilastojen mukaan Malmössä tapahtui 58 räjähdystä toissa vuonna. Viime vuonna räjähdyksiä oli 45 ja tänä vuonna 28.

Tanska huolestui Ruotsin räjähdyksistä

Lokakuussa Tanskan hallitus kertoi, että Ruotsin vastaisella rajalla aloitetaan tarkastukset. Tilapäiseksi tarkoitetun päätöksen taustalla on huoli väkivaltaisen järjestäytyneen rikollisuuden leviämisestä rajan yli. Alustavasti puoli vuotta jatkuvien tarkastusten on määrä alkaa 12. marraskuuta. Kaikkia matkustajia ei kuitenkaan tarkasteta, vaan huomio pyritään kohdistamaan rikollisiksi epäiltyihin.

Tanskan oikeusministeri kertoi samalla, että maa on seurannut huolestuneena Ruotsissa tehtyjä lukuisia pommi-iskuja. Räjähdykset ovat kuitenkin tulleet valitettavan tutuiksi myös Tanskassa, sillä lokakuun puoliväliin mennessä maassa oli räjähtänyt 14 kertaa. Elokuussa Kööpenhaminassa veroviraston edessä tapahtuneen räjähdyksen takia otettiin kiinni kaksi ruotsalaismiestä.

Tanskan hallituksen ehdotus rajatarkastuksista on osa suurempaa toimenpidepakettia, johon kuuluu muun muassa kameravalvonnan tehostamista ja kovempia rangaistuksia räjähderikoksista.

Ruotsi aloitti uudestaan tarkastukset Tanskasta tuleville matkustajille jo vuonna 2015.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.