Jemenin hallitus ja etelän separatistit allekirjoittivat vallanjakosopimuksen, Saudi-Arabia toimi välittäjänä

Jemenissä YK:n erityislähettiläänä toimiva Martin Griffiths onnitteli osapuolia sopimuksesta. Lehtikuva/AFP

STT

Jemenissä maan hallitus ja maan eteläosan separatistit ovat allekirjoittaneet vallanjakosopimuksen. Sopimus allekirjoitettiin Saudi-Arabiassa, joka on toiminut neuvotteluissa välittäjänä.

Jemenissä YK:n erityislähettiläänä toimiva Martin Griffiths onnitteli osapuolia sopimuksesta ja sanoi sen edistävän pyrkimyksiä sisällissodan lopettamiseksi.

Jemenin hallituksen joukot ja separatistit taistelivat vuosia huthikapinallisia vastaan, mutta niidenkin välillä on tapahtunut yhteenottoja. Elokuussa separatistijoukot ottivat hallintaansa Jemenin väliaikaisen pääkaupungin Adenin, ja tämä häiritsi Saudi-Arabian johtaman liittouman taistelua huthikapinallisia vastaan. Samalla heräsi huoli Jemenin täydellisestä hajoamisesta.

–  Tämä sopimus avaa uuden vakauden kauden Jemenissä. Saudi-Arabia on teidän kanssanne, sanoi Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman allekirjoitustilaisuudessa Riadissa.

Tilaisuudessa olivat läsnä myös Jemenin presidentti Abedrabbo Mansour ja etelän separatistien johtaja Aidarous al-Zoubeidi.

Viranomaislähteet ja saudimedia ovat kertoneet, että separatistit saanevat ministerinpaikkoja ja hallitus palannee Adeniin.

Hallituksen ja separatistien edustajat ovat käyneet viime viikkoina epäsuoria neuvotteluja Saudi-Arabian Jeddassa.

Asiantuntijoiden mukaan sopimus esti Jemenin väkivaltaisen hajoamisen, mutta separatistinen mieliala saattaa tulevaisuudessa putkahtaa uudelleen esiin.

–  Lyhyellä aikavälillä sopimus mahdollistaa (Saudi-Arabian johtaman) liittouman pysyvän koossa ja keskittyvän taisteluun huthikapinallisia eikä toisiaan vastaan, sanoo tutkija Elisabeth Kendall Oxfordin yliopistosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.