Puolan tuomareiden eläkeiän alentaminen rikkoi unionin lainsäädäntöä, linjaa EU-tuomioistuin

STT

Puolan tuomareiden ja yleisten syyttäjien eläkeiän alentaminen rikkoi unionin lainsäädäntöä, linjaa EU-tuomioistuin. Sen perustelujen mukaan muutos asetti Puolan oikeusistuimien itsehallinnon kyseenalaiseksi.

Puolan toissa vuonna tekemässä lakimuutoksessa naisille ja miehille säädettiin eri eläköitymisiät, kerrotaan tuomioistuimen tiedotteessa. Aiemmin eläköitymisikä oli kaikille 67 vuotta, mutta muutoksen jälkeen se oli naisille 60 ja miehille 65 vuotta.

Oikeusministeri on kuitenkin voinut halutessaan lykätä tuomareiden eläköitymistä, mikä EU-tuomioistuimen mukaan oli yksi niistä asioista, joka asettaa oikeusistuimien itsehallinnon kyseenalaiseksi. Lakimuutoksen todetaan olevan myös eriarvoistava.

EU-tuomioistuin antoi kesällä samanlaisen päätöksen koskien Puolassa viime vuonna voimaan tullutta lakia, joka alensi korkeimman oikeuden tuomareiden eläkeikää 70:stä 65 vuoteen.

Puolan hallitus kommentoi tuoreen tuomion jälkeen, että lakimuutos oli itsenäisen valtion päätös eikä se kajoa tuomareiden itsenäisyyteen – ja että joka tapauksessa lakia oli jo muutettu.

–  Tuomio liittyy vanhentuneeseen tilanteeseen eikä vastaa nykyistä sääntelyä, Puolan ulkoministeriö sanoi Twitterissä.

Ministeriön mukaan lakiuudistusta muutettiin viime vuonna, ja naisten ja miesten eläköitymisiät yhtenäistettiin. Samalla valta lykätä tuomareiden eläköitymistä siirrettiin oikeusministeriltä tuomareiden omalle lautakunnalle.

–  EU-komission olisi pitänyt vetää valituksensa pois muutetun lain voimaantulon jälkeen, Puolan ulkoministeriö sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.