Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pelialan suomalaismenestys jatkuu, eikä loppua näy – verotiedot nostivat esiin tutut supermenestyjät

Mobiilipeleihin keskittyvä Small Giant Games kiinnitti pelijätti Zyngan huomion. Viime vuoden tulokärki ei tarjonnut suuria yllätyksiä: yrityskaupat nostivat jälleen kärkikymmenikköön.

Heta Hassinen / STT

Suomalaisella pelialalla on jo totuttu siihen, että kourallinen supermenestyjiä nousee verotietojen kärkeen. Pelialan kattojärjestö Neogamesin johtaja Koopee Hiltunen arvioi, että menestys on vaikuttanut siihen, miten ihmiset näkevät pelialan mahdollisuudet. Alan tekijöiden jalat ovat silti edelleen kiinni maanpinnassa, sillä menestys pelialalla vaatii paljon työtä.

– Menestys ei ole automaatti, vaan se vaatii onnistumista monella osa-alueella, Hiltunen sanoo.

Hän arvioi, että suomalainen peliala voi tällä hetkellä ylipäätään hyvin.

– Meille on viime vuosien aikana syntynyt toimijoita, jotka ovat kansainvälisesti erittäin kilpailukykyisiä ja erityisesti mobiilipelipuolella, Hiltunen sanoo.

Maanantaina julkaistujen verotietojen kärjessä oli viime vuosien tapaan peliyhtiö Supercellin tekijöitä. Verottajan luovuttamien tietojen mukaan eniten verotettua ansio- ja pääomatuloa yhteensä sai viime vuonna Supercellin toimitusjohtaja Ilkka Paananen, joka sai ansio- ja pääomatulona yhteensä 109,9 miljoonaa euroa. Toisena oli saman yrityksen luova johtaja Mikko Kodisoja 98,2 miljoonan euron ansio- ja pääomatulojen potilla.

Kärkijoukkoon nousi myös peliyhtiö Small Giant Gamesin tekijöitä. Pelijätti Zynga osti enemmistön yhtiöstä viime joulukuussa. Kaupan kokonaisarvoksi arvioitiin tuolloin 610 miljoonaa euroa.

Small Giant Games on vuonna 2013 perustettu mobiilipeleihin erikoistunut pelistudio. Yhtiöllä on 47 työntekijää, joista osa on entisiä Habbo Hotelin ja Rovion avainhenkilöitä.

Suuret verotetut tulot keräsivät myös peliteknologiaa kehittävän Kamun eli EasyAntiCheatin perustajat. Fortnitesta tunnettu pelijätti Epic Games osti suomalaisyhtiön viime vuonna.

Hyvä putki pelialalla jatkunee myös vuoden päästä, jolloin tarkastellaan tämän vuoden verotietoja. Tänä vuonna israelilainen peliyhtiö Playtika osti suomalaisen Seriouslyn, joka tunnetaan ötökkäpeli Best Fiendsistä. Kauppalehti arvioi elokuussa kauppasumman nousseen 230–350 miljoonaan euroon.

Peliala on tähdittänyt verotettujen tulojen kärkeä jo vuosia. Supercellin perustajia ponnahti verotettujen tulojen kärkeen vuonna 2013 yrityskauppojen ansiosta. Tuolloin japanilainen Softbank osti peliyhtiöstä 51 prosenttia 1,1 miljardilla eurolla, ja vuonna 2015 se kasvatti osuuttaan 73 prosenttiin.

Varsinainen jättipotti osui peliyhtiön kohdalle vuonna 2016, kun kiinalaisjätti Tencent osti Softbankin osuuden 6,4 miljardilla eurolla. Sinä vuonna jo pelkästään kymmenen eniten verotettuja tuloja tienanneen joukossa oli seitsemän peliyhtiön työntekijää.

Supercelliläisten suuria verotettavia ansiotuloja ovat selittäneet myös optiot ja osingot, ei pelkkä palkkatulo. Supercellillä kaikki työntekijät omistavat yritystä joko rajoitettujen osakeoikeuksien, optioiden tai osakkeiden kautta.

Veropäivän antia voi luonnehtia perinteiseksi, sillä pelialan menestyjien lisäksi verottajan luovuttamien tietojen kärjessä oli yrityskaupoilla menestyneitä ihmisiä. Esimerkiksi bioteknologiayhtiö HyTestin Maria Severina nousi kärkikymmenikköön yrityskauppojen myötä. Talouselämän mukaan pohjoismainen pääomasijoittaja Summa Equity osti HyTestistä enemmistön viime vuonna.

Yrityskaupoilla menestyivät myös ict-palveluyritys Inmicsin perustaja Jukka Autere ja äänieristettyjä puhelinkoppeja valmistavan Frameryn perustaja Samu Hällfors.

Nordean yksityistalouden ekonomisti Olli Kärkkäinen arvioi, että yrityskaupat tuovat merkittävän summan veroeuroja Suomelle.

– Tällä hetkellä isompi kysymys on verotuksen pidemmän aikavälin uudistustarpeet, joita tarvitaan. Oli sitten kyse ansiotuloista tai pääomatuloista, mutta se vaatii sitten pidemmän pohdinnan, Kärkkäinen kommentoi.

Verotiedot eivät kerro kaikkea suomalaisten varallisuudesta, sillä esimerkiksi pääomatuloista ne paljastavat vain osan. Kärkkäinen muistuttaa, että tuloerojen suhteen paremman kuvan Suomen tilanteesta tarjoaa esimerkiksi Tilastokeskuksen tulonjakotilasto, joka julkistetaan joulukuussa.

Tänä vuonna medialle suoraan luovutetuista verotiedoista puuttui ainakin yli 200 suurituloisen tiedot. Yli 100 000 euroa tienanneet suomalaiset ovat pystyneet ensi kertaa estämään tietojensa luovuttamisen "henkilökohtaisen erityisen tilanteen" nojalla.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut