Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Talousasiantuntija Martin Paasi testasi, voiko Veikkauksen pelitilin avulla pestä rahaa – näin yhtiö vastasi väitteisiin

Talousasiantuntija Martin Paasi. Nordnet Bank

STT

Twitterissä leimahti sunnuntaina keskustelu rahanpesuriskistä Veikkauksen järjestelmässä. Keskustelun aloitti talousasiantuntija Martin Paasi, joka kertoi avanneensa pelitilin Veikkauksessa vaimonsa tilinumerolla. Sen jälkeen Paasi kertoi maksaneensa pelitilille rahaa omalta pankkitililtään, ja pelitililtä edelleen vaimonsa pankkitilille.

Veikkaus kommentoi asiaa myöhemmin sunnuntaina. Yhtiön mukaan ongelma syntyy siitä, että pelitilin ja pankkitilin välistä yhteyttä ei voida nykyisen lainsäädännön puitteissa varmuudella todeta.

– Ongelma on siinä, ettei pankki saa luovuttaa tilinomistajatietoja kenellekään yksityiselle toimijalle. Finanssiala on vuosia ajanut muutosta tähän tiedonvaihto-ongelmaan, mutta asia ei ole ottanut viranomaispuolella tuulta alleen. Viranomaiset toki saavat tiedon, tviittasi Veikkauksen yritysturvallisuusjohtaja Elias Alanko.

Pankit perustelevat luottolaitoslailla sitä, että näitä tietoja ei luovuteta.

Kaikilla toimialoilla, joiden palveluihin on liitetty asiakkaan pankkitili, on Veikkauksen mukaan tunnistettu rahanpesuriski.

– Vedenpitävää keinoa valvontaan ei ole tällä hetkellä muilla kuin pankeilla. Meillä Veikkauksessa on kuitenkin muunlaisia valvontasysteemeitä, joilla seurataan rahaliikennettä ja pelaamista rahanpesun näkökulmasta, kertoo Veikkauksen laki- ja vastuullisuusjohtaja Pekka Ilmivalta STT:lle.

Hänen mukaansa Veikkaus nosti juuri tämän ongelman esille, kun Suomen lainsäädäntöä uusittiin vuonna 2017.

– Mahdollisuutta tiedonsaantiin ei kuitenkaan muille kuin luottolaitoksille lakiin tullut.

Ilmivalta ei usko, että esimerkiksi muissa EU-maissa kyetään estämään rahapeleihin mahdollisesti liittyvää rahanpesua paremmin kuin Suomessa.

– Pikemminkin voi olla niin, että muissa maissa pankkisalaisuus on tiukempi kuin Suomessa.

Ilmivallan mukaan tilanteeseen Suomessa on luvassa parannusta.

– Pankeille on ilmeisesti tulossa palvelu, josta voi ostaa varmennuksen siitä, onko pankkitili kyseisen asiakkaan, ainakin niihin tilanteisiin liittyen, joissa on jotain epäilyttävää. Poliisihallituksen kanssa olemme äskettäin tästä asiasta keskustelleet.

Mitään uutta nyt käydyssä Twitter-keskustelussa ei Ilmivallan mukaan ole tullut ilmi.

– Tämä maksujärjestelmään liittyvä piirre on ollut tiedossa. Se on liittynyt realiteettina Veikkauksen toimintaan jo pitkän aikaa.

Veikkaus ilmoitti sunnuntaina, että se ilmoittaa vuosittain tuhansia rahanpesuepäilyjä keskusrikospoliisin (KRP) rahanpesun selvittelykeskukselle.

Veikkaus lisäksi toteaa, että sillä on useita kontrollitoimenpiteitä, joilla epäilyttävät toimet pyritään tunnistamaan. Nämä voivat liittyä esimeriksi rahaliikenteen ja pelaamisen väliseen epäsuhtaan tai suurempiin pelitilisiirtoihin.

Tiedotteessa Veikkaus painottaa, että sopimusehdoissa asiakas sitoutuu antamaan henkilökohtaisen pankkitilinsä numeron. Sama pankkitili ei voi olla liitettynä useampaan pelitiliin. Samalla asiakas hyväksyy sen, että Veikkaus voi tarkistaa tilin omistajuuden pankeilta – mikäli nämä sen tiedon antaisivat.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut