BBC: Englannin rekkatragedian uhreissa myös ehkä vietnamilaisia – surullinen tekstiviesti herätti perheen huolen

Kuolleina löytyneet ihmiset olivat kylmäkuljetuskontissa. Kontti oli tullut Britanniaan Belgian Zeebruggesta. LEHTIKUVA / AFP

STT

Englannista löytyneen rekan perävaunun kuolonuhrien joukossa on mahdollisesti myös Vietnamin kansalaisia, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC perjantaina.

39 ihmistä löytyi kuolleena rekan kylmäkuljetuskontista keskiviikkona Essexissä. Heidän on aiemmin arvioitu olleen Kiinan kansalaisia, mutta BBC on nyt haastatellut vietnamilaisia, jotka pelkäävät perheenjäsentensä olleen myös rekassa.

26-vuotiaan vietnamilaisnaisen veli kertoo perheensä saaneen tiistaina siskoltaan viestin, jossa hän kertoi, ettei pysty hengittämään. Veljen mukaan hänen siskonsa oli aiemmin maksanut 30  000 puntaa salakuljettajille, jotta nämä järjestäisivät matkan Englantiin.

Nainen oli ensin matkustanut Kiinaan, josta hän oli jatkanut matkaa Ranskaan. Nainen oli myös viimeksi ollut tiettävästi Belgiassa, josta rekan kontin on arvioitu saapuneen.

Naisen perhe on julkaissut tytön lähettämän tekstiviestin.

–  Olen todella, todella pahoillani, isä ja äiti, matkani ulkomaille on epäonnistunut. Olen kuolemassa, en voi hengittää. Rakastan teitä paljon. Olen pahoillani, äiti, tekstiviestissä lukee.

Perheen mukaan matkan järjestäneet ihmiset eivät sallineet naisen soittaa puheluita matkan aikana.

BBC:n mukaan se on tietoinen myös kahdesta muusta kadonneesta vietnamilaisesta, joiden epäillään olleen rekassa.

Britannian suurin murhatutkimus yli vuosikymmeneen

Aiemmin on arvioitu, että suurin osa rekasta löytyneistä ihmisistä olisi ollut Kiinan kansalaisia. Kiinan suurlähetystö on kertonut tutkivansa asiaa.

Perjantaina poliisi pidätti 38-vuotiaan englantilaismiehen ja 38-vuotiaan englantilaisnaisen, joita epäillään taposta ja ihmisten salakuljetuksesta.

Lisäksi rekan 25-vuotias pohjoisirlantilainen kuljettaja on pidätettynä murhista epäiltynä.

Perjantai-iltana poliisi kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan pidättäneensä lisäksi 48-vuotiaan pohjoisirlantilaisen Lontoon Standstedin lentokentällä epäiltynä salakuljetuksesta ja murhasta.

Brittilehti Telegraph kertoi torstaina, että poliisi tutkisi epäiltyä irlantilaista ihmissalakuljetusliigaa ruumislöytöön liittyen.

Britannian poliisi aloitti niin ikään torstaina ruumiiden siirron sairaalaan Chelmsfordiin, jossa tehdään kuolemansyyntutkinta. Kuolleista 31 on miehiä ja 8 naisia, kertoi Essexin poliisi. Uhreista yksi on mahdollisesti teini-ikäinen ja muut aikuisia.

Poliisin mukaan kyseessä on Britannian suurin murhatutkimus yli vuosikymmeneen.

Essexin kuolemat ovat myös palauttaneet mieleen vuonna 2000 kuohuttaneen tapauksen, jossa Britannian Doverin satamasta löydettiin 58 kiinalaisen ruumiit hollantilaisesta rekasta. Kaksi ihmistä oli vielä elossa rekan sisällä.

Lukitussa kontissa jopa 10 tunnin ajan

Rekan kontista kuolleina löytyneet ihmiset ovat voineet olla lukitussa kontissa ainakin kymmenen tunnin ajan, kertoi brittilehti Guardian aiemmin. Kontin lämpötila on voinut olla jopa 25 pakkasastetta.

Kontti oli tullut Britanniaan Belgiasta.

Rekan kontti matkasi Britanniaan Belgian Zeebruggen satamasta. Keskiviikkona Essexistä kontista löytyneet 39 uhria ovat Belgian paikallisviranomaisten mukaan olleet kontissa loukussa jo saavuttuaan Belgian rannikolle matkalla Britanniaan. Toistaiseksi on epäselvää, milloin ja missä uhrit joutuivat konttiin.

BBC:n mukaan ajoneuvoyhdistelmän vetovaunu eli rekan nuppi oli puolestaan saapunut sunnuntaina Dublinista Irlannista Britannian länsirannikolle Walesin Holyheadiin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.