Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

MV-oikeudenkäyntiin marssitettiin todistajaksi sotatieteiden tohtori – hänen mukaansa Bäckman maalitti toimittaja-kirjailijan herjauskampanjan kohteeksi

MV-oikeudenkäynnissä kuultiin tänään todistajana Puolustusvoimissa informaatiovaikuttamista tutkinutta sotatieteiden tohtori Saara Jantusta. Hänen mukaansa oikeudessa paljon esillä ollut termi maalittaminen on tuttu myös sotatieteissä.

–  Maalittaminen esimerkiksi Yhdysvalloissa tarkoittaa, että mennään jonnekin toiminta-alueelle. Sitten määritellään, kuinka tähän kohteeseen vaikutetaan esimerkiksi informaatiovaikuttamisen keinoin, Jantunen sanoi.

Helsingin hovioikeudessa on viime päivinä käsitelty Venäjän informaatiovaikuttamista tutkineeseen toimittaja-kirjailija Jessikka Aroon kohdistunutta laajamittaista vihakampanjaa.

Vihakampanjasta tuomittiin käräjillä Johan Bäckman ja MV-julkaisun perustaja Ilja Janitskin, jotka kiistävät hovioikeudessa syyllistyneensä rikoksiin. Janitskin kiistää olleensa vastuussa MV-julkaisun toiminnasta, ja Bäckmanin avustajan mukaan Bäckmanin kirjoitukset olivat yhteiskunnallista valtaa käyttävän toimittajan kirjoitusten arvostelua, mikä kuuluu sananvapauden piiriin.

"Tavoitteena uskottavuuden vieminen ja pelottelu"

Jantusen mukaan siviilielämässä maalittamisella voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että henkilö, jolla on korkea näkyvyys mediassa tai sosiaalisessa mediassa, voi nostaa yksittäisen henkilön tikun nokkaan tarkoituksenaan provosoida suuri joukko ihmisiä häiritsemään tätä. Hän kertoi itsekin joutuneensa häirinnän kohteeksi.

–  Tavoitteena tai tarkoituksena voi olla kohteen uskottavuuden vieminen, pelottelu tai henkilön hiljentäminen, hän sanoi.

Syyttäjän ja käräjäoikeuden mukaan tällaista taktiikkaa sovellettiin myös Jessikka Aroon, jonka elämästä Suomessa tehtiin hänen itsensä mukaan herjauskampanjalla lähes mahdotonta.

Todistajana kuultu Jantunen sanoi, että Bäckmanin toiminnassa oli kyse Aron törkeästä maalittamisesta.

–  Hän on aiheuttanut omalla toiminnallaan sen, että ihmiset levittävät valheellista tietoa ihmisistä. Hän on koko ajan aktiivisesti osallistunut tähän keskusteluun, Jantunen sanoi.

Bäckman: Minulla ei ole esimiehinä tiedustelu-upseereita

Johan Bäckman kiistää STT:lle olevansa millään tavalla Venäjän palkkalistoilla. Hän kertoo olevansa Venäjän tukemien Itä-Ukrainan separatistien niin sanotun Donetskin kansantasavallan virallinen edustaja Suomessa. Sama lukee myös hänen käyntikortissaan. Hän on myös toiminut Venäjän presidentin alaisessa strategisen tutkimuksen instituutissa RISI:ssä.

–  Olin RISI:n edustaja vuonna 2013, ja se oli luottamustehtävä, josta ei maksettu mitään palkkaa. Minulla ei ole ollut RISI:n kanssa tekemistä viiteen vuoteen. Se, että olisin töissä Moskovassa ja esimieheni olisivat jotain tiedustelu-upseereita, ei pidä paikkaansa. Se on valhe, Bäckman sanoo.

Bäckman kertoo, että Donetskin edustamisessa on kysymys luottamustehtävästä.

–  Nämä ovat luottamustehtäviä, ja sitä Donetskin kansantasavallan edustaminen on ollut vuodesta 2014. Jos on kiinnostunut siitä ja haluaa edistää sitä asiaa, voi totta kai osallistua siihen. Ei ole mitään estettä.

Oikeudessa Bäckman puolustautui sillä, että hänen mukaansa Aron kanssa käyty keskustelu oli molemminpuolista. Hän myönsi käyttäneensä useita Aron herjaavaksi kokemia nimityksiä, mutta nämä olivat hänen mukaansa leikkiä.

Hän myös toisti oikeudessa väitteensä siitä, että Aro olisi toiminut sotilasliitto Naton intressien mukaisesti. Tätä hän perusteli Aron vuonna 2014 kirjoittamalla artikkelilla, jossa Aro pyysi yleisöltä kokemuksia Venäjän nettitrolleista eli -häiriköistä.

–  Tämä oli vaarallinen uhkaava hanke, jossa ei ole pois suljettua, että kerätään tietoja kommentaattoreista, jotka suhtautuvat Venäjään myönteisesti, Bäckman sanoi.

Bäckman tilasi Aron nuoruuden aikaisen tuomion

Janitskinin perustama MV-julkaisu on muun muassa käsitellyt lukuisissa herjaavissa artikkeleissaan Aron noin 15 vuotta vanhaa sakkotuomiota ja julkaissut Arosta kuvamateriaalia. Bäckman on myöntänyt tilanneensa vanhan tuomion käräjäoikeudesta ja kertoneensa siitä Janitskinille.

Bäckman kuitenkin kiistää edelleen luovuttaneensa tuomion eteenpäin, vaikka käräjäoikeus totesi, että Bäckman on tarkoituksellisesti ja suunnitelmallisesti pyrkinyt saamaan tuomiolle ja sen sisältämille tiedoille mahdollisimman laajaa julkisuutta Janitskinin hallinnoimissa verkkojulkaisuissa ja taivutellut Janitskinin julkaisemaan tuomion tietoja.

Yksi juttukokonaisuuden asianomistajista, mediayhtiö <Company>Sanoma,</Company> on STT:n suurin omistaja.