FT: Kiina vetää tukensa Hongkongin hallintojohtajalta ja suunnittelee syrjäyttämistä

Lähteiden mukaan Kiina suunnittelee Lamin korvaamista väliaikaisella hallintojohtajalla. Lehtikuva/AFP

STT

Kiina suunnittelee Hongkongin hallintojohtajan Carrie Lamin syrjäyttämistä, uutisoi Financial Times. Lehti perustaa tietonsa asiaa tunteviin lähteisiin. Tähän asti Kiinan keskushallinto on antanut tukensa Lamille ja Hongkongin poliisille.

Lähteiden mukaan Kiina suunnittelee Lamin korvaamista väliaikaisella hallintojohtajalla.

Demokratiaa puolustavat mielenosoitukset ovat jatkuneet Hongkongissa lähes viisi kuukautta. Mielenosoittajat ovat syyttäneet Lamia Peking-mielisyydestä ja vaatineet tämän eroa.

Protestit ovat ajoittain yltyneet väkivaltaisiksi yhteenotoiksi. Kiina on tuominnut väkivallan jyrkästi ja kutsunut mielenosoittajia mellakoitsijoiksi.

Financial Timesin lähteiden mukaan Lamin syrjäyttäminen vaatisikin ensin mielenosoitusten rauhoittamista, koska Peking ei halua näyttää siltä, että se antaa periksi mielenosoittajille ja väkivallalle.

Jos Kiinan presidentti Xi Jinping aikoo edetä syrjäyttämissuunnitelman kanssa, Lamin seuraaja asetettaisiin maaliskuuhun mennessä ja tämä hoitaisi virkaa Lamin nykyisen kauden loppuun asti eli vuoteen 2022.

Lähteiden mukaan kärkiehdokkaiden joukossa ovat Hongkongin rahoitusviranomaisen entinen johtaja Norman Chan ja Henry Tang, joka on toiminut hallinnon eri tehtävissä.

Lamin edustajat eivät ole toistaiseksi kommentoineet uutista.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.