Facebook suitsii väärän tiedon levittämistä Yhdysvaltojen vaalien alla

STT

<Company>Facebook</Company> ilmoitti maanantaina tiukentavansa verkkosivustonsa turvallisuutta Yhdysvaltojen ensi vuoden presidentinvaalien alla. Facebook alkaa muun muassa tarkkailla entistä tiiviimmin "valtioiden hallinnoimaa" mediaa, joka pyrkii vaikuttamaan äänestäjien mielipiteisiin.

Yhtiö on ryhtynyt toimiin vuoden 2016 presidentinvaalien jälkeen. Tuolloin ulkomaalaiset toimijat sekaantuivat Yhdysvaltojen vaaleihin sosiaalisessa mediassa.

–  Ratkaisevaa tässä on se, että vaalit ovat muuttuneet huomattavasti vuoden 2016 jälkeen, ja myös Facebook on muuttunut, yhtiön toimitusjohtaja Mark Zuckerberg sanoi maanantaina.

Zuckerbergin mukaan Facebookiin kohdistuu yhä kehittyneempiä hyökkäyksiä valtioilta. Hän kuitenkin uskoo sivuston olevan nyt aiempaa paremmin varautunut.

Facebook aikoo esimerkiksi ensi kuusta alkaen merkitä viestit, jotka ovat peräisin valtionmedioilta. Yhtiö kertoo blogissaan, että valtionmedioilta vaaditaan erityistä läpinäkyvyyttä, koska niillä on sekä mediaorganisaation valta vaikuttaa mielipiteisiin että valtion strateginen tuki.

Facebook pyrkii myös estämään virheellisen tiedon leviämistä ponnahdusikkunalla, joka ilmestyy, kun käyttäjät yrittävät jakaa faktantarkistajien valheellisiksi havaitsemia Instagram-päivityksiä.

Ehdokkaille tarjotaan entistä tiukempaa suojelua, ja heidän tilejään tarkkaillaan hyökkäysten varalta. Facebook aikoo myös puuttua asiaan, jos äänestäjille jaetaan virheellistä tietoa vaikkapa äänestyspaikoista tai -ajoista.

Facebook on myös poistanut venäläisiä ja iranilaisia tilejä, joilta on ilmennyt koordinoitua väärän tiedon levittämistä Facebookissa ja Instagramissa. Yhtiön mukaan ryhmät kohdistivat toimensa käyttäjiin Yhdysvalloissa, Pohjois-Afrikassa ja Latinalaisessa Amerikassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.