Johnson yrittää runnoa erosopimustaan eteenpäin jo tänään, uskoo brittimedia

Britannian parlamentti kokoontuu tänään jatkamaan maan EU-eron käsittelyä. LEHTIKUVA/AFP

STT

Britannian pääministeri Boris Johnson haluaa, että parlamentin alahuone äänestää tänään tuesta hänen erosopimukselleen, kertoo brittimedia. On kuitenkin epäselvää, salliiko parlamentin puhemies John Bercow äänestystä, koska hän voi pitää sitä lauantaisen, Johnsonin tappioon päättyneen äänestyksen toistamisena, kertoo Guardian.

BBC:n mukaan Johnson uskoo, että hänellä on nyt riittävästi tukea saadakseen erosopimuksensa läpi. Sopimuksen taakse olisi nyt hallituksen lisäksi ryhmittymässä kourallinen työväenpuolueen kansanedustajia, joitakin riippumattomia kansanedustajia sekä valtaosa aikaisemmin sopimusta vastaan kapinoineista konservatiiveista.

Jos parlamentti kannattaisi Johnsonin erosopimusta, pääministeri voisi mahdollisesti perua kirjeensä, jossa hän anoi EU:lta lisäaikaa EU-erolle. EU ei ole vielä vastannut pyyntöön.

EU-parlamentin brexit-työryhmä kokoontuu niin ikään tänään.

Johnson haluaa, että brittiparlamentti tekee tällä viikolla ja tulevana viikobnloppuna pitkää päivää brexitin parissa, jotta erosopimukseen liittyvää lainsäädäntöä saataisiin eteenpäin. Lakiesityksiin on kuitenkin luvassa runsaasti muutosehdotuksia. Niistä tärkein koskee lähes varmasti muun muassa työväenpuolueen ajamaa uutta EU-kansanäänestystä.

Britannian EU-eropäivä on virallisesti tämän kuun viimeinen päivä.

Sunday Timesin lähteet: EU valmis lykkäämään brexitiä helmikuulle

Euroopan unioni on valmis lykkäämään brexitiä helmikuulle, jos pääministeri Boris Johnson ei saa erosopimustaan läpi parlamentissa tällä viikolla. Asiasta kertoo Sunday Times -lehti diplomaattilähteisiinsä vedoten.

Jos EU-erosopimus hyväksytään parlamentissa, Britannia voi lehden lähteiden mukaan lähteä EU:sta jo ennen helmikuun takarajaa.

Jos pääministeri Johnson ajautuu sopimuksensa kanssa pahoihin vaikeuksiin tai kansanedustajat runnovat läpi uuden kansanäänestyksen, luvassa voi olla lisäaikaa jopa kesäkuuhun saakka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.