Bolivian presidentinvaalit etenevät toiselle kierrokselle

Boliviassa äänestettiin sunnuntaina parlamenttivaaleissa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Bolivian presidentinvaalien ratkaisu siirtyy toiselle kierrokselle, kertovat vaaliviranomaiset.

Neljättä virkakauttaan hakeva istuva presidentti Evo Morales sai sunnuntaina ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä mutta jäi alle 50 prosentin, toisin kuin edellisissä vaaleissa. Morales joutuu näin ensimmäistä kertaa kisaamaan toisen kierroksen.

Kun äänistä oli laskettu 84 prosenttia, oli Morales saanut 45 prosentin ja hänen ykköshaastajansa Carlos Mesa 38 prosentin ääniosuuden. Mesa toimi Bolivian presidenttinä 2001–2005.

Vaalien toinen kierros järjestetään joulukuun puolivälissä.

Kiistelty ehdokkuus

Vasemmistolaisen Moralesin ehdokkuus on suututtanut monet bolivialaiset, sillä Moralesin itsensä ajama vuoden 2009 perustuslaki rajoittaa presidentin virkakaudet kahteen perättäiseen. Hänen tukijoidensa miehittämä perustuslakituomioistuin kuitenkin antoi vuonna 2017 Moralesille luvan uuteen presidenttikauteen.

Vaikka Morales on saanut kiitosta Bolivian alkuperäiskansojen aseman parantamisesta ja taloudellisesta vakaudesta, ovat itsevaltaiset otteet ja korruptiosyytökset alkaneet syödä hänen suosiotaan.

Vastaehdokas Mesa ei edusta mitään puoluetta, mutta hänen tukenaan on useita pienpuolueita.

Kolmanneksi eniten ääniä vaalien ensimmäisellä kierroksella sai eteläkorealaissyntyinen pastori Chi-hyun Chung, joka sai reilut 8 prosenttia äänistä. Hänen mahdollinen tukensa jommallekummalle ehdokkaalle voi olla vaa'ankieliasemassa toisella kierroksella.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.