Isot kysymykset yhä auki Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton tes-neuvotteluissa – työntekijäpuoli vihjaa jo työtaisteluista

Työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton mukaan ratkaisematta ovat yhä kaikki isot asiakysymykset. Arkistokuva. LEHTIKUVA / RONI LEHTI

STT

Työnantajaliitto Teknologiateollisuus ja työntekijöitä edustava Teollisuusliitto eivät ole juuri edistyneet neuvotteluissa uudesta työehtosopimuksesta.

Teollisuusliiton mukaan ratkaisematta ovat yhä kaikki isot asiakysymykset, kuten työajan pidennys ja palkankorotusten taso. Työntekijäpuoli haluaa eroon kilpailukykysopimuksen tuomasta työajan pidennyksestä. Työnantaja taas pitää kiinni työajan pidennyksestä, jota se pitää tärkeänä yritysten kilpailukyvylle.

Myös Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle kertoo STT:lle, että neuvottelujen isot kysymykset ovat yhä auki.

Suomen vientiteollisuuden kannalta keskeisten Teknologiateollisuuden ja Teollisuusliiton välinen työehtosopimus päättyy lokakuun lopussa eli noin kahden viikon kuluttua. Osapuolten neuvotteluja on pidetty suunnannäyttäjänä meneillään olevalle liittokierrokselle.

Ylityökiellot ja lakot nousseet jo esille

Teollisuusliiton hallitus keskusteli neuvottelutilanteesta tänään kokouksessaan.

–  Keskustelussa nousi esiin myös se, miten liitto varautuu toiminnassaan siihen mahdollisuuteen, että meneillään olevissa neuvotteluissa ei saavuteta neuvottelutulosta nykyisten sopimusten voimassaoloaikana, liitto muotoilee tiedotteessa.

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan kokouksessa puhuttiin muun muassa ylityökielloista ja erilaisista lakkotoimenpiteistä. Mitään päätöksiä työtaisteluista ei kuitenkaan ole tehty.

–  Korostan, että neuvottelua jatketaan ja neuvottelutulokset pyritään saamaan ajoissa valmiiksi, Aalto sanoo STT:lle.

Teollisuusliitto neuvottelee parhaillaan uusista työehtosopimuksista myös muun muassa kemiansektorille ja puutuoteteollisuuteen. Niissä työehtosopimukset päättyvät marraskuun lopussa.

Kikyn tuoma työajan pidennys hiertää

Erityisesti kysymys työajan pidennyksestä mutkistaa Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden neuvotteluita. Niin kauan kun työajan pidennyksestä ei päästä sopuun, neuvottelut tuskin etenevät muidenkaan asioiden osalta.

–  Tämä asia on puolin ja toisin sen verran iso, että se näköjään on sellainen, että se vaikeuttaa koko neuvotteluprosessin eteenpäin viemistä, Aalto kertoo.

Teknologiateollisuuden Helle ei halua edes spekuloida sillä vaihtoehdolla, että neuvotteluratkaisua ei saada aikaan lokakuun loppuun mennessä. Hänen mukaansa osapuolten tulee nyt käyttää kaikki voimavaransa siihen, että uudesta työehtosopimuksesta päästään sopuun.

–  On selvää, että kun talous on muutenkin heikkenemässä, niin työtaisteluihin meillä ei ole varaa, Helle sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.