Yli 300 pidätetty eri puolilla maailmaa lasten hyväksikäyttömateriaalin levityksestä

Poliisin tietoon tulleiden lasten hyväksikäyttöjen määrä ehti jopa kahdeksankertaistua vuodesta 1980, ennen kuin kasvu taittui. Tervo Jyrki

STT

Yhdysvaltojen ja Britannian poliisit ovat pidättäneet 337 ihmistä 38 maassa osallistumisesta lasten hyväksikäyttömateriaalin tuottamiseen ja levittämiseen, kertoo Britannian kansallinen rikosvirasto NCA. Sen mukaan pidätyksiä on tehty myös Suomessa.

NCA:n mukaan ryhmä käytti hyväkseen Etelä-Koreasta ylläpidettyä Welcome to Video -sivustoa internetin anonyymissa verkossa.

Viraston mukaan sivustolla oli 250  000 lasten seksuaalista hyväksikäyttöä sisältävää videota ja pedofiilit maksoivat materiaalista kryptovaluutalla. Sivusto on sittemmin poistettu käytöstä. Yhdysvaltojen oikeusministeriön mukaan kyseessä oli sulkemishetkellä maailman laajin lasten hyväksikäyttömateriaalin markkinapaikka.

Tutkintaan osallistui poliiseja myös Saksasta ja Etelä-Koreasta. Ensimmäiset pidätykset tapauksessa tehtiin jo toissa vuonna, ja Britanniassa seitsemän tekijää on jo tuomittu.

Esimerkiksi yksi tekijöistä tuomittiin 22 vuoden vankeuteen viisivuotiaan pojan raiskauksesta ja kolmevuotiaan tytön seksuaalisesta hyväksikäytöstä videolla. Toinen tuomittiin 25 vuoden vankeuteen 137 seksuaalisesta hyväksikäytöstä verkossa, kuten rohkaisemisesta lapsen raiskaamiseen ja vauvan hyväksikäytöstä.

Ei liity Suomen hyväksikäyttövyyhteen, joka menossa käräjille

Pidätykset eivät liity paljon Suomessa esillä olleeseen vyyhtiin, jossa on tuotettu väkivaltaista lasten hyväksikäyttömateriaalia Suomessa, kertoo keskusrikospoliisi (KRP) STT:lle. Tässä paljon esillä olleessa jutussa on nostettu syytteet neljää miestä vastaan. Ringillä oli KRP:n mukaan kuusi 6–15-vuotiasta poikauhria.

Suomessa tuotetun materiaalin lisäksi epäillyt olivat KRP:n mukaan tuoneet Suomeen suuria määriä lasten hyväksikäyttöä kuvaavaa materiaalia.

Vyyhden tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Sanna Springare ei tunne Yhdysvaltojen ja Britannian pidätysvyyhteä, mutta arvioi, että kyse on todennäköisesti siitä, että Suomen poliisi on avustanut kiinniotossa ja luovuttanut kiinniotetut toisen maan viranomaisille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.