Tarkkana aamuliikenteessä – tiet voivat olla paikoin jäisiä

Jäätyneet tienpinnat ovat petollisia. Lehtikuva / Heikki Saukkomaa

STT

Ilmatieteen laitos on antanut usealle alueelle varoituksen huonosta ajokelistä. Maanantaina aamulla huonon ajokelin varoitus oli voimassa Pohjalaismaakunnissa, Kainuussa ja Lapissa.

Lapissa ajokeliä huonontavat lumisateet, kertoo päivystävä meteorologi Nina Karusto.

–  Lapin itä-, keski- ja pohjois-osassa tulee sateita, se huonontaa ajokeliä. Tienpintojen jäätymistä voi olla enemmän Lounais-Lapista aina Kainuun ja Pohjanmaan alueille. Siellä tuli eilen illalla ja aamuyöllä sadekuuroja, ja kosteat tienpinnat ovat paikoin päässeet jäätymään lämpötilan laskiessa pakkasen puolelle, Karusto sanoo.

–  Pikkutiet ovat voineet jäätyä etelässä asti, mutta pääväylien pitäisi olla hyvässä kunnossa.

Pohjalaismaakunnissa ja maan keskivaiheilla ajokeli paranee aamun jälkeen, kun tienpinnat lämpenevät.

Aamun aikana lännestä saapuu sadealue maan eteläosaan, ja Lapissa tulee ajoittain lumi- tai räntäsadetta. Maan keskivaiheilla on puolestaan enimmäkseen poutaa.

–  Etelärannikolla on runsaimmat sateet, mutta eivät nekään mitenkään ihmeellisiä ole. Ylimmillään sadekertymä on etelärannikolla kymmenisen milliä ja sisämaan puolella ehkä viisi milliä. Lapissa kertymät vaihtelevat 1–5 senttiin, Karusto kertoo.

Maan etelä- ja keskiosassa päivän ylimmät lämpötilat ovat viiden asteen luokkaa. Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun korkeudella päästään 3–4 asteeseen, Lapissa on suurimmaksi osaksi 0–1 astetta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.