Turkki ilmoittaa vallanneensa Ras al-Ainin kaupungin Syyrian rajalla – kurdit kiistävät

Sankka savu nousi Ras-al Ainin kaupungista Syyriassa lauantaina. LEHTIKUVA/AFP

STT

Turkki ilmoittaa saaneensa hallintaansa Syyrian rajalla Ras al-Ainin kaupungin. Hyökkäyksen etenemisestä tiedotti tänään Turkin puolustusministeriö.

Syyrian kurditahot kuitenkin kiistivät heti Turkin antaman tiedon. Heidän mukaansa taistelut ovat edelleen käynnissä ja kurditaistelijat olisivat vetäytyneet kaupungista vain tilapäisesti ennen vastahyökkäystä. Ihmisoikeusjärjestö Syrian Observatory for Human Rights tukee kurdien väitettä.

Turkin puolustusministeriön mukaan Ras al-Ain on ollut keskeinen kohde kurditaistelijoita vastaan suunnatussa operaatiossa.

Noin 30 siviiliä kuollut

Turkki on jatkanut tänään hyökkäystään rajan pinnassa Syyrian pohjoisosassa. Ras al-Ainin lisäksi Turkki on pommittanut raskaasti Tal Abyadin kaupunkia. Kymmenientuhansien siviilien kerrotaan paenneen pommitusten tieltä.

Alueelta tulleiden tietojen mukaan pelkästään lauantain aikana Turkin sotatoimien seurauksena on toistaiseksi kuollut 10 siviiliä. Kaikkiaan ne ovat vaatineet noin 30 siviilin hengen.

Turkin keskiviikkona aloittamien sotatoimien kohteena Syyriassa ovat kurdijohtoiset SDF-joukot, jotka olivat Yhdysvaltain liittolaisia vuosia kestäneessä taistelussa Isisiä vastaan. Turkin hyökkäyksen mahdollisti presidentti Donald Trumpin päätös siirtää yhdysvaltalaisjoukot pois alueelta.

Yhdysvallat uhkasi Turkkia "puolustuksellisilla toimilla"

Yhdysvaltain puolustusministeriö kertoi aiemmin tänään, että Turkin ampuma ammus räjähti perjantai-iltana muutaman sadan metrin päässä Yhdysvaltain tukikohdasta Kobanen kaupungissa. Kukaan yhdysvaltalaissotilaista ei haavoittunut.

–  Yhdysvallat vaatii Turkkia välttämään toimia, jotka voisivat johtaa välittömiin puolustuksellisiin toimiin, Yhdysvaltain merivoimien kapteeni Brook DeWalt kommentoi tilannetta puolustusministeriön tiedotteessa.

Turkki kiistää kohdistaneensa tykistötulta Yhdysvaltain tukikohtaan. Turkin puolustusministeri Hulusi Akar sanoi Turkin valtiolliselle uutistoimisto Anadolulle, että Turkin kohteena olivat kurdijoukot, joiden sijainti oli kukkuloilla kilometrin päässä Yhdysvaltain joukoista.

Akarin mukaan Turkki teki kaikki tarvittavat varotoimet, jotta Yhdysvaltain tukikohta ei vahingoittuisi. Hän kertoo, että Turkki lopetti tulituksen varmuuden vuoksi sen jälkeen, kun amerikkalaiset olivat olleet heihin yhteydessä.

Pakotteetkin mahdollisia

Yhdysvaltain kanta Turkin hyökkäykseen kurdialueelle on ollut epäselvä. Yhdysvallat kuitenkin näytti perjantaina kasaavan painetta Turkkia kohtaan hyökkäyksen lopettamiseksi. Esimerkiksi valtiovarainministeri Steven Mnuchin uhkasi Turkkia merkittävillä uusilla sanktioilla.

- Nämä ovat hyvin voimallisia pakotteita. Toivomme, ettei meidän tarvitse käyttää niitä, mutta voimme tarvittaessa pysäyttää Turkin talouden, Mnuchin uhkasi.

Saksa pysäyttää aseviennin Turkkiin

Saksa on päättänyt, että se ei myönnä uusia asevientilupia Turkkiin vastalauseena Turkin hyökkäykselle Pohjois-Syyriaan kurdialueelle. Ulkoministeri Heiko Maas sanoi Bild-lehdelle, että Saksa ei anna enää uusia lupia sellaisille puolustustarvikkeille, joita voitaisiin käyttää Syyrian hyökkäyksessä.

Saksa ja muut EU-maat ovat tuominneet Turkin iskun kurdeja vastaan. Myös Suomi on ilmoittanut, että uusia asevientilupia Turkkiin ei myönnetä.

Viime vuonna Saksa vei Turkkiin aseita lähes 243 miljoonan euron edestä. Turkin osuus oli lähes kolmannes Saksan koko aseviennistä.

Turkille tukea Pakistanilta

Turkin sotatoimet ovat saaneet osakseen laajaa kansainvälistä arvostelua. Poikkeus on Pakistan. Pääministeri Imran Khan soitti Turkin presidentille Recep Tayyip Erdoganille perjantaina ja ilmaisi Pakistanin "tuen ja solidaarisuuden" Turkin toimille.

Erdoganin odotetaan vierailevan Pakistanin pääkaupungissa Islamabadissa myöhemmin tässä kuussa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut