Yhdysvaltojen ja Kiinan kauppaneuvotteluissa merkkejä edistyksestä

Valtiovarainministeri Steven Mnuchinin mukaan neuvottelut ovat olleet tuloksellisia. LEHTIKUVA/AFP

STT

Kiinan ja Yhdysvaltojen kauppaneuvotteluissa virisi perjantaina toiveikkuutta ainakin osittaisesta sopimuksesta. Wall Streetillä eläteltiin toivoa, että presidentti Donald Trumpin ja Kiinan varapääministerin Liu Hen tapaamisesta saataisiin ilmoitus, että Yhdysvallat lykkää uusien tullien voimaantuloa.

Valtiovarainministeri Steven Mnuchin sanoi, että neuvottelut ovat olleet tuloksellisia. Trump tviittasi tapaamisen edellä, että tunnelmat neuvotteluissa ovat olleet lämpimämmät kuin viime aikoina yleensä.

Ellei muuta sovita, astuvat Yhdysvaltojen uudet tullikorotukset kiinalaistuotteille voimaan ensi viikon tiistaina. Trumpin ja Liun on määrä tavata Valkoisessa talossa iltapäivällä paikallista aikaa.

Kiinan onkin toivottu myöntyvän osaan Yhdysvaltojen vaatimuksista, jotta entistä rajummalta tullinokittelulta vältyttäisiin. Kiinan odotetaan muun muassa lupaavan ostaa enemmän amerikkalaisia maataloustuotteita ja pidättäytyä valuuttamanipuloinnista.

Eripuraa usealla rintamalla

Kiinalla ja Yhdysvalloilla on kauppasodan lisäksi eripuraa useista muistakin asioista. Kiina tuomitsi neuvottelujen edellä Yhdysvaltojen määräämät pakotteet verkkolaitevalmistaja <Company>Huaweita</Company> vastaan. Yhdysvaltalaisen teknologian välittämiskieltoa Huaweille on perusteltu turvallisuushuolilla, vaikka myös Huawein kohtalon uskotaan kytkeytyvän kauppasotaan.

Yhdysvallat myös määräsi aiemmin tällä viikolla uusia pakotteita Kiinaa vastaan Xinjiangin uiguurien sorron takia.

Kiina puolestaan on aloittanut oman väkevän kampanjointinsa Yhdysvaltain koripalloliiga NBA:ta vastaan sen jälkeen, kun Houston Rockets -joukkueen johtaja Daryl Moore ilmaisi viikonvaihteessa tukensa Hongkongin mielenosoittajille. NBA taipui pahoittelemaan Mooren kommentteja, sillä liigalla on paljon sponsoreita ja faneja Kiinassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.