Susimäärä huolettaa hirvijahtiin lähteviä metsästäjiä – "Jo yli 20 koiraa mennyt susille"

Susien viime vuosista lisääntynyt määrä huolettaa Metsästäjäliittoa, kun hirven metsästyskausi alkaa koko maassa lauantaina.

–  Tänä vuonna on mennyt jo yli 20 metsästyskoiraa susille. Pelkona on, että määrä ei jää siihen, kun kausi pääsee vauhtiin, Metsästäjäliiton toiminnanjohtaja Heli Siitari sanoo.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) keväällä julkaiseman arvion mukaan Suomessa on noin 200 sutta. Arvio oli suurin kolmeen vuoteen.

Muilta osin metsästäjät lähtevät hyvissä mielin hirvimetsälle, Siitari kertoo. Hirvestys on merkittävä osa suomalaista metsästyskulttuuria: Suurin osa Suomen vuotuisesta, runsaan kymmenen miljoonan kilon riistasaaliista on hirvenlihaa.

–  Valkohäntäpeuralle on enemmän pyyntilupia kuin hirvelle, mutta kun hirvi on kookas eläin, siitä kertyy paljon riistalihakiloja.

Hirven metsästyskausi alkoi syyskuun alussa Lapissa sekä Kuusamon ja Taivalkosken kunnissa. Muualla maassa hirviä on saanut pyytää vahtimismetsästyksenä pelloilla.

Luvat vähenivät viime vuodesta

Suomen riistakeskus on myöntänyt metsästyskaudelle hieman yli 50  000 hirvenkaatolupaa. Lupia on myönnetty runsaat 4  000 eli noin kahdeksan prosenttia vähemmän kuin viime vuodelle.

–  Viime vuonna koko maassa myönnetyistä pyyntiluvista käytettiin noin 82 prosenttia. Luku on ollut 85 prosentin tienoilla viimeisen kolmen vuoden aikana, kertoo riistapäällikkö Jani Körhämö Suomen riistakeskuksesta.

Lupamäärä väheni erityisesti pohjoisessa. Kaatoluvat myönnetään vuosittain hirvikannan koon perusteella, jota Luke seuraa. Luken keväällä julkaiseman arvion mukaan Suomessa on noin 86  000 hirveä. Kanta pieneni edellisvuodesta 11 prosenttia.

Runsainta hirvikanta on Etelä-Suomen rannikkoalueilla sekä Keski-Suomessa. Yhdellä pyyntiluvalla saa kaataa yhden aikuisen hirven tai kaksi vasaa.

Jahtikausi jatkuu koko maassa vuoden loppuun. Lisäksi tammikuun puoliväliin hirveä saa vielä metsästää ilman koiraa, paitsi jos koiraa käytetään haavoittuneen eläimen jäljittämiseen.

Mainos: Nordea

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut