Kiina pisti koripalloliiga NBA:n polvilleen: yksi kriittinen Hongkong-tviitti johti massiiviseen vastaiskuun

Yksi kriittinen Hongkong-tviitti johti massiiviseen vastaiskuun.

NBA:n johtaja Adam Silver antoi sananvapautta puolustavan kommenttinsa tiistaina Japanissa, jossa myöskin pelataan paraikaa NBA:n harjoitusotteluita. Kazuhiro Nogi

Janne Yläjoki

Yksi poikkipuolinen Twitter-viesti on ajanut Kiinan ja Pohjois-Amerikan koripalloliigan NBA:n välit kriisin partaalle.

Houston Rockets -joukkueen toimitusjohtajan Daryl Moreyn viikonvaihteessa liikkeelle laittamassa viestissä ilmaistiin tukea Hongkongin demokratialiikkeelle. ”Taistele vapauden puolesta, seiso Hongkongin rinnalla”, Morey tviittasi.

Kiinan vastaisku oli massiivinen. Maan valtiollinen televisio CCTV ilmoitti tiistaina keskeyttävänsä NBA:n käynnissä olevan harjoituspelikauden lähetykset Kiinassa ja harkitsevansa uudelleen kaikkea yhteistyötä NBA:n kanssa.

Erityisesti Houston Rockets on myrskyn silmässä. Kiinan koripalloliitto on ilmoittanut lopettavansa kaiken yhteistyön aiemmin läheisistä Kiina-kontakteistaan tunnetun amerikkalaisseuran kanssa, ja myös seuran kiinalaiset sponsorit – kuten urheiluvälinevalmistaja Li-Ning – ovat kertoneet yhteistyön keskeyttämisestä.

Lisäksi ainakin kiinalainen matkapuhelinvalmistaja Vivo ja internetjätti Tencent ovat ilmoittaneet kaiken yhteistyön keskeyttämisestä koko NBA:n kanssa, kertoo Techcrunch-uutissivusto.

Tämä on raju isku NBA:lle, joka on tehnyt Tencentin kanssa 1,5 miljardin dollarin arvoisen sopimuksen NBA-otteluiden internet-televisioinnista Kiinaan seuraavan viiden vuoden aikana.

Vivo taas on meneillään olevan NBA:n harjoitusottelukauden pääsponsoreita. Brooklyn Netsin ja L. A. Lakersin piti ottaa tällä viikolla yhteen sekä Shanghaissa että Shenzhenissä, mutta nyt ainakaan kiinalaiset eivät näitä otteluja näe.

Houston Rocketsin James Harden (oik) pussitti NBA:n harjoituskauden ottelussa Tokiossa viime sunnuntaina. Toshifumi Kitamura

Kiinnostavinta on se, miten tilanteeseen on reagoitu Yhdysvalloissa.

Houston Rocketsin omistajalta Tilman Fertittalta meni perjantaina vain muutamia minuutteja reagoida toimitusjohtaja Daryl Moreyn Hongkong-tviittiin.

– Kuulkaapa, @DMorey ei puhu @HoustonRocketsin puolesta... Me emme ole poliittinen organisaatio, Fertitta totesi Sports Illustrated -lehden mukaan.

Tämä ei kuitenkaan riittänyt anteeksipyynnöksi. Kiinan Houstonin-konsulaatti ilmoitti olevansa ”täysin shokissa” Moreyn ”virheellisten Hongkong-kommenttien” vuoksi. Konsulaatti vaati ”virheen oikaisua”.

Kritiikkiin yhtyi NBA-seura Broolyn Netsin omistaja Joseph Tsai, joka tunnetaan kiinalaisen verkkokauppa Alibaban perustajana.

– Yksi asia, joka on läntisissä viestimissä hirveällä tavalla väärinymmärretty – ja usein väheksyttykin – on se, että Kiinan alueellista eheyttä ja suvereniteettiä koskevissa asioissa Kiinan 1,4 miljardia kansalaista ovat täysin yksimielisiä, Tsai totesi.

Tsain mukaan Moreyn lausunnon synnyttämän epäluottamuksen korjaaminen tulee kestämään kauan. Myös Alibaban Kiinan-verkkokaupat liittyivät Rockets-boikottiin poistamalla kaikki seuraan liittyvät oheistuotteet.

Sunnuntaina Daryl Morey olikin jo valmis katumusharjoituksiin. Hän poisti alkuperäisen tviittinsä ja pisti tilalle useampia anteeksipyyteleviä viestejä, kertoo CBS.

– En tarkoittanut tviitilläni hyökätä Rocketsin faneja tai ystäviäni vastaan Kiinassa. Ilmaisin vain yhden ajatuksen, joka perustui yhteen tulkintaan (Hongkongin) monimutkaisesta tilanteesta. Sen jälkeen minulla on ollut valtavasti mahdollisuuksia kuulla ja harkita muita tulkintoja, hän pyöritteli.

 

Tämä ei kuitenkaan miellyttänyt amerikkalaisia demokratia-aktivisteja, jotka vaativat koripalloväeltä ryhtiä Kiinan edessä.

Lopulta, viime tiistaina, NBA:n ykkösjohtajan Adam Silverin oli otettava asiaan kantaa, sananvapautta puolustavassa hengessä.

– NBA ei tule asettamaan itseään sellaiseen asemaan, jossa se sanelisi pelaajille, työntekijöille tai joukkueiden omistajille, mitä he sanovat tai eivät sano näistä asioista. Niin ei vain voi toimia, Silver totesi.

Silverin mukaan on ymmärrettävää, että Moreyn kommenttien kaltaisista lausunnoista tulee seurauksia, mutta seurauksien kanssa on vain opittava elämään.

Se, että NBA:n pelejä ei saada nyt televisioiduksi Kiinaan on Silverin mukaan ”onnetonta”.

– Mutta jos se on seuraus siitä, että noudatamme arvojamme, meistä on siltikin äärimmäisen tärkeää noudattaa niitä arvoja.

Urheilu

Kiinan mahtailu näkyy myös e-urheilussa

Kiinalaisrahan mahti ei näy pelkästään koripallossa.

Peliharrastaja Antti Summanen nostaa esiin tuoreen tapauksen, jossa  amerikkalaisen pelijätin Activision Blizzardin tytäryhtiö vei yksittäiseltä pelaajalta tämän tienaamat voittorahat sen jälkeen tämä oli osoittanut julkista tukea Hongkongin demokratialiikkeelle.

Ng Wai Chung menetti Heartstone-turnauksessa voittamansa 10 000 dollaria ja sai lisäksi vuoden mittaisen porttikiellon turnaukseen, kertoo uutistoimisto Bloomberg.

Päätöksen taustalla ollut pelijätti Activision Blizzard on ollut hyvin aktiivinen Kiinassa, jossa ovat maailman suurimmat pelimarkkinat. Yhtiö on myös osittain kiinalaisyhtiö Tencentin omistuksessa.

– Koripallon puolella Houston Rockets on ollut samalla tavalla Kiina-suuntautunut. Koripallo nousi Kiinassa valtavaan suosioon sen jälkeen kun kiinalainen Yao Ming varattiin Houston Rocketsin pelaajaksi 2000-luvun alussa, Antti Summanen sanoo.

NBA:n peleillä oli viime vuonna Kiinassa jo käsittämättömät 800 miljoonaa katsojaa tv:n ja internetin kautta.

– Juuri siksi Kiinan televisiointioikeuksista on tullut miljardibisnes ja esimerkiksi Houston Rockets on tehnyt siellä valtavasti markkinointityötä, Summanen sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.