Jyväskyläläiset Unna ja Sara, 16, ottavat päiväksi vallan Marimekon toimitusjohtajana ja meppinä – "Tyttöjen oikeuksien edistys voi kumoutua ilmastonmuutoksen takia"

Unna Luoma (oik.) ja Sara Murtonen halusivat Planin tempauksessa päiväksi johtajan paikalle. ”Ilmastonmuutos ja tyttöjen oikeudet – tämähän on just meidän juttu”, Luoma sanoo. Marko Kauko

Riikka Minkkinen

Jyväskylän Lyseon lukiolainen Unna Luoma, 16, sai keväällä parhaalta ystävältään Sara Murtoselta, 16, WhatsAppiin linkin.

– Unna nyt haet sinäkin, luki viestissä.

Murtonen oli kuullut isältään mahdollisuudesta hakea mukaan lastenoikeusjärjestö Planin tempaukseen, jossa tytöt ympäri maailman ottavat johtajien paikan yhdeksi päiväksi. Tempauksen teema on tänä vuonna ilmastonmuutoksen vaikutus tyttöjen oikeuksiin.

– Kun Sara kertoi tästä mulle, se tuntui heti omalta. Ilmastonmuutos ja tyttöjen oikeudet – tämähän on just meidän juttu, sanoo Luoma.

Luomasta tulee perjantaina päiväksi Marimekon toimitusjohtaja. Murtonen matkusti puolestaan tällä viikolla Brysseliin astuakseen europarlamentaarikko Eero Heinäluoman (sd.) saappaisiin.

 

Murtonen halusi mukaan tempaukseen, koska hänestä tyttöjen oikeudet ovat itsestäänselvyyksiä, jotka eivät edelleenkään toteudu, vaikka edistystä onkin tapahtunut.

– Oikeuksien edistys voi kumoutua ilmastonmuutoksen takia. Siksi nyt on tärkeää edistää tyttöjen oikeuksia, Murtonen sanoo.

Molemmat halusivat päästä vaikuttamaan asiaan olemalla mukana jossain konkreettisessa.

– Usein puhutaan paljon siitä, miten yksilö voi vaikuttaa omassa elämänpiirissään. Tätä kautta saa vähän laajempaa näkökulmaa siitä, mitä hallitukset ja organisaatiot tekevät, Murtonen sanoo.

Murtosen pitkään ulkomailla asuneessa perheessä on aina puhuttu politiikasta.

Nuorisovaltuustossakin mukana ollutta Luomaa ilmastonmuutos ja ihmisoikeudet ovat kiinnostaneet yhä enemmän yläasteesta asti, eikä kaveriporukassa muusta kauheasti jutellakaan. Monesti kinastelua syntyy esimerkiksi pikamuodista.

– Mitä enemmän luen ilmasto-ongelmista, sitä enemmän siihen liittyvät eri näkökulmat kiinnostavat.

 

Luoman tempauspäivän ohjelmassa on esimerkiksi toimitusjohtaja Tiina Alahuhta-Kaskon ja johtoryhmän kanssa kokoustamista.

– Haluaisin tietää, mihin asti Marimekko voi mennä ja mihin asti he ovat valmiita menemään näiden asioiden parantamiseksi. Kumpi on tärkeämpää: maksimoida yrityksen voitto vai investoida myös ympäristötekoihin ja eettiseen kaupankäyntiin.

Murtonen matkusti Brysseliin maata pitkin ja tapaa siellä muun muassa useita meppejä.

– Odotan, että pääsen puhumaan Eero Heinäluoman kanssa siitä, miten Euroopan unionin budjetti voi vaikuttaa paljon tyttöjen oikeuksiin. Haluan tuoda esiin näkökulmaa siitä, kuinka paljon päätökset voivat vaikuttaa yksittäisten ihmisten elämään, sanoo Murtonen.

Molemmat haluaisivat tehdä itse ”isona” työtä, jossa voisi huolehtia ihmisten hyvinvoinnista, joko organisaatioiden kautta tai esimerkiksi psykologina. Luoma kuvaa tunnelmia ennen päivää innostuneeksi.

– Vähän pelottaa, mutta kyllä sitä vähän pitääkin pelottaa tällaisessa tilanteessa.

Tyttöjen toive on, että kampanja ei jäisi vain mediatempaukseksi vaan herättäisi keskustelua ja ajatuksia siitä, miten ongelmia voitaisiin ratkoa eri aloilla sekä toisi esiin tyttöjen ääneen.

– Minusta meidän yhteiskunnassa ja politiikassa on nyt paljon toisten syyttelyä. Tämän kampanjan pointti ei ole syytellä ketään siitä, mitä on tullut tehtyä vaan puhua siitä, mitä voidaan tehdä yhteisönä. Nyt on sellainen hetki, että meillä on vielä aikaa vaikuttaa. Sitä aikaa ei oikeasti ole paljon, mutta vielä on mahdollisuus, Murtonen sanoo.

 

 

Ilmastonmuutos lisää tyttöjen koulupudokkuutta

 

Planin mukaan ilmastonmuutos uhkaa eniten kaikkein köyhimpiä ihmisiä, kuten kehittyvissä maissa asuvia tyttöjä ja naisia. Ilmastonmuutos heikentää heidän ravitsemustaan, vedensaantia ja hygieniaa, lisää koulupudokkuutta ja lapsiavioliittoja sekä altistaa tyttöjä hyväksikäytölle.

Köyhissä maissa asuvat tytöt ovat myös vaikuttaneet vähiten ilmastonmuutokseen, jonka suurin historiallinen syy ovat vauraiden teollisuusmaiden kasvihuonepäästöt. Tästä syystä vauraiden maiden on järjestön mukaan kannettava suurempi vastuu ilmastonmuutoksen ratkaisusta.

Luoman mielestä ihmisten on vaikea nähdä yhteys tyttöjen oikeuksien ja ilmastonmuutoksen välillä. Hänestä on väärin, että Euroopan maissa periaatteessa varastetaan tulevaisuus ihmisiltä, jotka eivät ole yhtä hyvässä asemassa.

– Harva meistä tajuaa, kuinka paljon meillä on vaikutusvaltaa siihen, millaiseksi jonkun muun elämä muotoutuu. Minusta meidän pitäisi muistaa, että ne asiat, joita me teemme täällä pahentavat ilmastonmuutosta ja myös muiden ihmisten elämää, Luoma sanoo.

– Jokainen ihminen ansaitsee hyvän elämän ja jokaiselle pitää antaa samat mahdollisuudet. Niitä mahdollisuuksia ei pidä sulkea sen takia, että on tyttö, Murtonen jatkaa.

Murtosen mukaan meidän pitää ihmisinä huolehtia muista, vaikka se saattaisi maksaa meille enemmän.

 

Yhteensä päivän aikana vallataan Suomessa kymmenen johtajan paikat. Tarkoitus on ilmastonmuutosteeman lisäksi muistuttaa tyttöjen oikeudesta tulla kuuluksi ja osallistua päätöksentekoon.

Luoma muistuttaa, että tyttöjen oikeuksissa on Suomessakin vielä parantamisen varaa vaikka asiat ovat paremmin kuin monissa maissa. Planin mukaan naiset esimerkiksi ansaitsevat edelleen keskimäärin vähemmän kuin miehet ja tekevät keskimäärin enemmän kotitöitä.

– Se, että meillä on asiat ihan hyvin ei tarkoita sitä, että ei voi vielä tehdä jotain, Luoma sanoo.

Tyttöjen päivä

Kolmas tempaus

Lastenoikeusjärjestö Planin Girls Takeover -tempaus järjestetään YK:n kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11. lokakuuta.

Maailmanlaajuisessa tempauksessa tytöt astuvat päivänä eri puolilla maailmaa poliittisten, yhteiskunnallisten ja taloudellisten johtajien saappaisiin.

Suomessa tempaus järjestetään nyt kolmatta kertaa.

Tempaus kiinnittää huomion tyttöjen kohtaamaan syrjintään sekä mahdollisuuksiin ja oikeuteen osallistua päätöksentekoon.

Tämän vuoden teema ovat ilmastonmuutoksen vaikutukset tyttöjen oikeuksien toteutumiseen.

Mukaan on valittu yrityksiä ja instituutioita, jotka voivat vaikuttaa ilmastonmuutoksen hillintään ja sitä kautta tyttöjen oikeuksien toteutumiseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.