Yön uutiskooste: Saksan synagogahyökkäys kuvattiin suoraan nettistriimiin, yhdysvaltalaissenaattorit uhkaavat Syyriaan hyökännyttä Turkkia sanktioilla

Mari Areva ja Anssi Rulamo / STT

Saksan Hallessa synagogaan ja turkkilaiseen ravintolaan kohdistunut hyökkäys kuvattiin suoraan nettistriimiin, joka oli kestoltaan noin 35 minuuttia, kertoo erityisesti pelaajien suosiossa oleva suoratoistopalvelu Twitch. Aseellisessa hyökkäyksessä kuoli keskiviikkona kaksi ihmistä. Kaksi haavoittui vakavasti.

Verkkokauppajätti Amazonin omistaman Twitchin mukaan videon ehti nähdä noin 2 200 ihmistä. Livenä sitä katsoi muutama ihminen. Palvelun mukaan video ehti olla katsottavissa noin puoli tuntia ennen kuin se saatiin poistettua.

Twitchin mukaan palveluun tilin tehnyt henkilö striimasi teon itse. Epäilty tekijä on pidätetty, sanoi poliisin tiedottaja uutistoimisto AFP:lle myöhään keskiviikkoiltana. (Lähde: AFP)

Yhdysvalloissa osa sekä demokraattien että republikaanien senaattoreista uhkaa Turkkia sanktioilla, mikäli maa ei vedä joukkojaan Syyriasta. Turkki aloitti keskiviikkona hyökkäyksen Syyrian pohjoisosien kurdialueille sen jälkeen kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump oli kertonut vetävänsä kurdien kanssa yhteistyötä tehneet joukot pois alueelta.

Suunnitellut sanktiot kohdistuisivat sekä Turkin poliittisen johdon varallisuuteen Yhdysvalloissa että maan asevoimia hyödyttävää kauppaa käyviin tahoihin. Kongressi on kuitenkin parhaillaan istuntotauolla, joten mahdolliset pakotteet tuskin edistyvät ennen ensi viikkoa.

Myös presidentti Trump ennätti keskiviikkona uhata Turkkia taloudellisilla seurauksilla.

Turkin hyökkäyksessä on Syyrian sotaa seuraavan Syrian Observatory for Human Rights -järjestön mukaan kuollut toistaiseksi 16 ihmistä. (Lähde: AFP)

 

Yhdysvalloissa presidentti Donald Trump ennakoi, että riita häneen mahdollisesti kohdistuvasta virkasyytteestä päätyy todennäköisesti korkeimman oikeuden käsittelyyn.

Valkoinen talo kieltäytyi aiemmin tällä viikolla tekemästä yhteistyötä presidentin virkarikostutkinnassa.

Trumpin epäillään painostaneen Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan toimia Ukrainassa.

Trump on vastustanut monisanaisesti häneen kohdistuvaa tutkintaa. (Lähde: AFP)

 

Ecuadorissa yhteenotot mielenosoittajien ja turvallisuusjoukkojen välillä ovat jatkuneet toista päivää. Polttoaineen jyrkästä hinnannoususta suuttuneet mielenosoittajat ottivat yhteen mellakkapoliisin kanssa pääkaupunki Quitossa.

Tuhannet mielenosoittajat marssivat Quiton historialliseen keskustaan, jossa puhkesi väkivaltaisuuksia poliisin ja protestoijien välillä. Naamioituneet mielenosoittajat heittivät polttopulloja ja kiviä päin mellakkapoliiseja, jotka käyttivät kyynelkaasua ja vesitykkiä.

Yhteenotoissa on loukkaantunut muutamia ihmisiä.

Presidentti Lenin Moreno siirsi aiemmin tällä viikolla hallituksen Quitosta evakkoon rannikkokaupunki Guayaquiliin. (Lähde: AFP)

 

Tunisian presidentinvaalien ennakkosuosikkina pidetty Nabil Karoui pääsi keskiviikkona vapaaksi vankilasta. Karoui oli ollut elokuusta lähtien vangittuna rahanpesuepäilyjen vuoksi.

Karouin asianajajien mukaan tutkinta jatkuu, mutta vangitsemispäätös on kumottu.

Mediamoguli Karoui on mukana Tunisian presidentinvaalien toisella kierroksella, joka pidetään sunnuntaina. Hänen vastaehdokkaansa on oikeustieteen professori Kais Saied. Molemmat ovat politiikassa melko uusia tulokkaita.

Karoui sai syyskuussa vaalien ensimmäisellä kierroksella toiseksi eniten ääniä, vaikka oli kampanjan viimeiset kaksi viikkoa vangittuna. (Lähde: AFP)

Tänään julkistetaan poikkeuksellisesti kaksi Nobelin kirjallisuuspalkinnon saajaa. Tänä vuonna jaetaan tämän vuoden palkinnon lisäksi myös viime vuoden palkinto.

Nobel-palkinnon jakamista lykättiin viime vuonna ensimmäistä kertaa toisen maailmansodan jälkeen. Syynä olivat palkinnosta päättävää Ruotsin akatemiaa riipineet skandaalit.

Palkinnonsaajat kerrotaan kello 14 Suomen aikaa.

 

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään Laajasalon seksuaalirikosjutun käsittely.

Nuorten keskuudessa "Enona" tunnettua kuusikymppistä miestä syytetään muun muassa törkeistä raiskauksista ja törkeistä lapsen seksuaalisista hyväksikäytöistä. Jutussa on myös toinen syytetty, tiettävästi kolmikymppinen mies.

Poliisin mukaan epäillyt rikokset tapahtuivat "Enon" kotona Laajasalossa, missä hän tarjosi nuorille alkoholia ja huumaavia lääkkeitä. Epäiltyjä uhreja on yhteensä 19, joista lähes kaikki olivat rikosten aikaan alaikäisiä.

Oikeuskäsittely jatkuu marraskuun loppuun.

 

Tänään nostetaan liput salkoon Aleksis Kiven syntymäpäivän ja suomalaisen kirjallisuuden kunniaksi. Kiveä kutsutaan suomalaisen kirjallisuuden isäksi.

Kiven tunnetuin teos on Seitsemän veljestä vuodelta 1870. Hänen näytelmänsä Nummisuutarit sai vuonna 1865 valtionpalkinnon.

Kivi, alkuperäiseltä nimeltään Alexis Stenvall, kuoli vain 38-vuotiaana. Hänen persoonansa on pitkälti pysynyt mysteerinä, eikä hänestä tiettävästi ole valokuvia tai elinaikana maalattua muotokuvaa.

 

Bisnesseminaari Nordic Business Forumin lavalla nähdään tänään tapahtuman pääpuhuja George Clooney. Moneen otteeseen palkittu Hollywood-näyttelijä ja myös ihmisoikeusaktivismistaan tunnettu Clooney keskustelee tilaisuudessa muun muassa tarinankerronnasta ja brändäämisestä.

Clooneyn oli tarkoitus olla mukana Nordic Business Forumissa jo toissa vuonna. Tuolloin hän kuitenkin perui esiintymisensä perheenlisäyksen vuoksi.

Clooneyn korvasi muusikko ja näyttelijä Will Smith. Viime vuonna tapahtuman pääesiintyjä oli Yhdysvaltain entinen presidentti Barack Obama.

Vuosittainen Nordic Business Forum järjestetään Helsingin Messukeskuksessa.

 

Osakeomistus on edelleen kasaantunut miehille, kertoo Uutissuomalainen. Tuoreimpien tilastojen mukaan suomalaisten kotitalouksien osakeomistuksista euromääräisesti peräti 80 prosenttia on miehillä.

Osakkeiden omistajista kaksi kolmasosaa on miehiä.

Kiinnostus osakesijoittamista kohtaan on kasvanut 2010-luvulla, mutta sukupuolijakauma on pysynyt lähes muuttumattomana.

Naiset ja miehet myös ostavat erilaisia osakkeita. Pörssiyhtiöistä varsinkin Marimekko on naissijoittajien suosikki. Peliyhtiöiden osakkeet puolestaan ovat poikkeuksellisen vahvasti miesomistajien hallussa.

 

Montreal Canadiensin Joel Armia on tehnyt kaksi maalia jääkiekon NHL:n ottelussa Buffalo Sabresia vastaan. Myös Jesperi Kotkaniemi onnistui maalinteossa ottelussa, jonka Montreal hävisi jatkoajalla 4–5.

Armia osui kahdesti vierasottelun avauserässä. Maalit ovat suomalaishyökkääjälle kauden ensimmäiset.

Buffalo oli mennyt ottelussa johtoon, mutta Armia tasoitti 14 minuutin kohdalla Montrealin pelatessa alivoimaa. Toisen maalinsa Armia iski erän viimeisellä minuutilla ylivoimalla.

Ensimmäisen erän jälkeen Montreal johti 2–1, mutta Buffalo rynni ohi ja kahden maalin johtoon. Kotkaniemi teki Montrealin 3–4-kavennuksen kolmannessa erässä Armian syötöstä. Montreal tuli vielä tasoihin, mutta Buffalo voitti jatkoajalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.