Juncker "ei sulje pois" brexit-sopimuksen mahdollisuutta

Timesin mukaan "erolistalla" on muun muassa Pohjois-Irlannin asioista vastaava Julian Smith. LEHTIKUVA/AFP

STT

Britannian esityksessä Irlannin rajaongelmien ratkaisemiseksi on vakavia ongelmia, mutta EU on sitoutunut jatkamaan keskusteluita. EU-komission puheenjohtaja Jean-Claude Junckerin mukaan hän ei sulje pois sopimuksen mahdollisuutta. EU-parlamentissa Brysselissä puhunut Juncker sanoi kieltäytyvänsä syyttelystä, jonka Britannia on aloittanut.

–  Jatkamme keskusteluita eron ehdoista Britannian kanssa. Henkilökohtaisesti en sulje pois sopimusta. Michel ja minä työskentelemme sen puolesta, Juncker sanoi mepeille.

EU:n brexit-neuvottelijan Michel Barnierin mukaan Britannian ehdotuksessa on ongelmia, joista yksi on se, ettei ehdotettua rajavalvonnan teknologiaa ole vielä olemassa vaan sitä vasta kehitetään.

Niin ikään parlamentissa puhuneen Barnierin mukaan tällä hetkellä ei olla tilanteessa, että sopimus olisi mahdollinen.

Britannia ja EU hakevat ratkaisuja tämän viikon aikana, koska ensi viikolla EU-johtajat ovat koolla huippukokouksessa. Britannian parlamentti on edellyttänyt, että ratkaisun pitää löytyä 19.10. mennessä eli takarajana on ensi viikon lauantai. Jos siinä ei onnistuta, pääministeri Boris Johnsonin olisi haettava lisäaikaa maan EU-erolle. Edelleen on kuitenkin myös mahdollista, että Britannia jättää unionin ilman sopimusta.

–  Jos molemmilla puolilla on hyvää tahtoa, sopimus on mahdollinen, Barnier sanoi.

Keskustelut jatkuvat torstaina Brysselissä, jossa Britannian brexit-ministeri Steve Barclay tapaa Barnierin. Britannian pääministerin Boris Johnsonin on puolestaan määrä tavata Irlannin pääministeri Leo Varadkar myöhemmin tällä viikolla.

<story-element type="paragraph"> Brittimedia: Moni konservatiiviministeri lähtökuopissa

Brittilehtien mukaan pääministeri Boris Johnsonin omat rivit rakoilevat pahasti sopimuksettoman brexitin häämöttäessä.

Timesin mukaan moni konservatiiviministeri on valmis eroamaan, jos Britannian sopimukseton EU-ero toteutuu.

Lehti kertoo, että "erolistalla" on ainakin viisi konservatiiviministeriä: kulttuuriministeri Nicky Morgan, Pohjois-Irlannin asioista vastaava Julian Smith, oikeusministeri Robert Buckland, terveysministeri Matt Hancock ja oikeusministeri Geoffrey Cox.

Lehden mukaan ministerit ovat ilmaisseet Johnsonille vakavan huolensa eron vaikutuksesta Pohjois-Irlannin hallintoon. Välejä hiertää myös Johnsonin neuvonantajana toimiva Dominic Cummings.

–  Hallitus määrää strategian eivätkä virkaan valitsemattomat henkilöt. Jos tämä on yritys tehdä niin, se epäonnistuu. Emme me ole mikään nukkehallitus tai nyökytteleviä koiria, nimeltä mainitsematon ministeri kommentoi Timesille.

Financial Times kertoo puolestaan, että ainakin 50 konservatiivipuolueen jäsentä olisi kapinoimassa, jos Johnson lähtee ajamaan sopimuksetonta EU-eroa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.