Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kurdit kutsuvat Syyriassa siviilejä puolustukseen Turkin hyökkäystä vastaan – Venäjä moitti USA:n Syyrian-politiikkaa tulenaraksi

Turkki on vahvistanut sotilaallista läsnäoloaan Syyrian rajan tuntumassa. Lehtikuva/AFP

STT

Syyriassa kurdijoukot pyytävät siviilejä mukaan puolustukseen Turkin valmistelemaa hyökkäystä vastaan.

–  Julistamme kolmen päivän yleisen liikekannallepanon pohjoisessa ja itäisessä Syyriassa, kurdijoukot ilmoittivat tiedotteessa.

Kaikkia siviilejä kehotettiin suuntaamaan Turkin rajalle "täyttämään velvollisuutensa".

Turkin joukkojen odotetaan tunkeutuvan Syyriaan Pohjois-Turkista minä hetkenä tahansa. Uutistoimisto AFP:n paikan päällä oleva toimittaja kertoi varhain keskiviikkona, että kymmenien sotilasajoneuvojen saattue oli nähty Akcakalessa lähellä Syyrian rajaa.

Turkki taas on hankkinut joukkoihinsa kymmeniätuhansia Syyrian oppositioon kuuluvia Vapaan Syyrian Armeijan taistelijoita.

Syyrian ulkoministeriö on kutsunut Turkin toimia kansainvälisen oikeuden vastaiseksi, uutisoi muun muassa al-Jazeera.

Hallinto arvosteli myös kurdeja yhteistyöstä Yhdysvaltojen kanssa ja sanoi, että se "toivottaa tervetulleeksi eksyneet lapsensa", jos nämä "tulevat takaisin järkiinsä".

Yleisesti on arvioitu, että kurdien on pakko kääntyä Syyrian hallinnon puoleen Yhdysvaltojen joukkojen vetäydyttyä. Kurdit ovat jo pyytäneet Venäjää toimimaan välittäjänä neuvotteluissa Syyrian hallinnon kanssa.

<story-element type="paragraph"> "Kurdit ovat äärimmäisen huolissaan"

Amerikkalaisjoukot vetäytyivät Ras al-Ainin rajakaupungista Syyriasta toissa päivänä. Presidentti Donald Trump määräsi joukot poistumaan alueilta, joihin Turkin joukot ovat mahdollisesti iskemässä. Yhdysvallat myös ilmoitti, ettei se osallistu operaatioon millään tavalla.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov varoitti Yhdysvaltoja siitä, että joukkojen vetäminen alueelta lähettää ristiriitaisia viestejä.

–  Kurdit ovat äärimmäisen huolissaan Yhdysvaltojen lausunnoista, Lavrov kommentoi.

Lavrov kertoi myös pelkäävänsä, että Yhdysvaltojen Syyrian-politiikka ajaa koko alueen tulenarkaan tilaan.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut