Tuet köyhille, lapsiperheille ja eläkeläisille ovat siivittämässä Puolan konservatiivit vaalivoittoon

Mielenosoittajat vaativat elokuussa Varsovassa arkkipiispa Marek Jedraszewskin eroa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Puolan talous on kasvanut kohisten, ja tavalliset kansalaiset vaatineet päästä osallisiksi kasvun hedelmistä. Vuonna 2015 valtaan noussut Laki ja oikeus -puolue (PiS) on vastannut huutoon korottamalla minimipalkkaa, eläkkeitä ja lapsilisiä.

Kun mittavat tulonsiirrot näyttävät tukeneen talouskasvua lisäämällä yksityistä kulutusta, ei kyselyissä povattu selvä vaalivoitto hallitsevalle puolueelle ole suuri yllätys. Vaakakupissa ei näytä paljoa painavan se, että maahanmuuttoa sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä (LGBT) kiivaasti vastustava kansallismielinen puolue ei jaa EU:n enemmistön käsitystä oikeusvaltiosta ja liberaalista demokratiasta.

LGBT-yhteisön Pride-marssijat ovat saaneet Puolassa kimppuunsa vastamielenosoittajia. Lublinin kaupungissa asuva naispari pelkää oman ja lastensa turvallisuuden puolesta.

–  Emme uskaltaisi koskaan pitää toisiamme julkisesti kädestä Lublinissa, nimettömänä esiintyvä pariskunta kertoo uutistoimisto AFP:lle.

Vastustajatkaan eivät voi silti kiistää PiS:n muita ansioita. LGBT-aktvivisti Magda Dropek on vasemmiston ehdokkaana Krakovassa.

–  He ovat antaneet rahaa tavallisille puolalaisille ja omanarvontunnon takaisin monille ihmisille, jotka oli unohdettu talousmuutoksen vuosikymmenten aikana, Dropek myöntää Guardian-lehden haastattelussa.

<story-element type="paragraph"> Yhteenotto EU:n kanssa ei pelota

Vähemmistöille antaa toivoa se, etteivät puolalaiset ole niin läpeensä vanhoillisia kuin PiS ja sitä tukeva katolinen kirkko. Vaikka homoliitot on kielletty, puolet kansalaisista olisi valmiita saalimaan samaa sukupuola olevien parisuhteen rekisteröimisen.

PiS sai vuoden 2015 vaaleissa 38 prosenttia äänistä ja yli puolet parlamentin alahuoneen sejmin paikoista. Nyt kyselyt lupaavat puolueen johtamalle vaaliliitolle yli 40 prosentin äänisaalista. Seuraavana oleva opposition kansalaisfoorumin johtama vaaliliitto on noin 20 prosenttiyksikön päässä, muut vieläkin kauempana.

PiS aikoo jatkaa entiseen malliin ja lupaa muun muassa nostaa minipalkkaa lähes 80 prosenttia vaalikauden aikana.

–  Haluamme päättää luvun, jossa Puola oli alhaisten palkkojen ja halvan työvoiman maa, pääministeri Mateusz Morawiecki sanoi PAP-uutistoimistolle.

Useiden taloustieteilijöiden mukaan palkkojen raju nousu povaa vaikeuksia monille puolalaisyrityksille

Asemansa vahvistumisen myötä Laki ja oikeus -puolueen ennustetaan jatkavan EU:n johtoa hiertävää epäliberaalin demokratian rakentamista Puolaan Unkarin esimerkin mukaisesti. PiS:n johtaja Jaroslaw Kaczynski on todennut haluavansa luoda Varsovasta Budapestin.

–  PiS ei pelkää vastakkainasettelua Brysselin kanssa. Puolue ymmärtää EU:n heikkoudet päätöksenteossa, kirjoittaa tutkija Slawomir Sierakowski saksalaisesta DGAP-ajatushautomosta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.