Syksyllä on esiintynyt runsaasti rinovirustartuntoja – tavallista flunssaa aiheuttavia viruksia löytyy yli 200 erilaista

Nuhakuumeita aiheuttavia viruksia löytyy yli 200 erilaista, joista yleisin on rinovirus. LEHTIKUVA / TROND H. TROSDAHL

STT

Taas on se aika vuodesta, jolloin flunssa kaataa ihmisiä sänkyyn ja ihmiset loistavat poissaolollaan työpaikoilla ja kouluissa.

Erityisasiantuntija Niina Ikonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL) kertoo, että nuhakuumeita aiheuttavia viruksia löytyy yli 200 erilaista, joista yleisin on rinovirus. Syksyllä laboratoriovarmistetuissa tapauksissa on hänen mukaansa esiintynyt runsaasti rinovirustartuntoja, mutta myös jonkin verran adenovirusinfektioita.

–  Hengitystieinfektioita aiheuttavia viruksia kiertää ympäri vuoden. En tiedä voiko puhua flunssakaudesta, mutta voi sanoa, että nuhakuumetapauksia esiintyy enemmän syys- ja talviaikaan kuin kesäisin, Ikonen sanoo STT:lle.

Flunssaa aiheuttavia hengitystieinfektioita varmistetaan kuitenkin harvemmin laboratoriossa, sillä niiden hoidon kannalta ei ole olennaisen tärkeätä tietää mistä virustyypistä on kyse.

<story-element type="paragraph"> Yksittäisiä influenssatapauksia raportoitu

Syksyn aikana Suomessa on myös raportoitu yksittäisiä influenssatapauksia tartuntatautirekisteriin. Ikosen mukaan tässä ei ole mitään poikkeuksellista.

–  Tilanne koko pohjoisella pallonpuoliskolla, jolla epidemiakausi on meidän talviaikaan, on vielä ihan rauhallinen. Ei ole mitään viitteitä siitä, että influenssaepidemia olisi alkamassa, hän sanoo.

Myös varsinaisen kauden ulkopuolella voi esiintyä influenssatapauksia, sillä ihmiset saattavat esimerkiksi vierailla maissa, joissa influenssaviruksia esiintyy tai joissa on käynnissä epidemia. Tällä hetkellä epidemiakausi on ohi eteläisellä pallonpuoliskolla.

<story-element type="paragraph"> Rokote paras suoja influenssaa vastaan

Ikosen mukaan paras tapa suojautua influenssalta on ottaa rokote. Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvaan influenssarokotteeseen sisältyy kahta influenssa A- ja influenssa B-virusta.

–  Näitä kaikkia virustyyppejä on kiertänyt eteläisellä pallonpuoliskolla epidemia-aikana. Rokotteen suoja riippuu siitä, miten hyvin rokotevirukset vastaavat epideemisiä viruksia. Influenssaviruksille on tyypillistä, että ne muuntuvat koko ajan. Meillä ei tällä hetkellä ole tietoa, että olisi tapahtunut rokotesuojan kannalta merkittäviä muutoksia missään näissä virusryhmissä, hän sanoo.

Ikonen muistuttaa hyvän käsihygienian tärkeydestä influenssan torjunnassa. Jos itsellä on oireita, virusten leviämistä voi rajoittaa yskimällä hihaan ja aivastamalla nenäliinaan, jotta pisarat eivät leviä ympäristöön.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.