Yön uutiskooste: Nordic Business Forum alkaa tänään, vähävaraisten perheiden lapset kokevat syyllisyyttä perheen köyhyydestä, kertoo tuore raportti

Hannu Aaltonen ja Anssi Rulamo / STT

Tänään alkava bisnesseminaari Nordic Business Forum 2019 tuo Helsingin Messukeskukseen kahden päivän aikana useita kuuluisia puhujia. Yksi tunnetuimmista nimistä on moninkertaisesti palkittu Hollywood-näyttelijä, viime vuosina myös ihmisoikeusaktivisminsa vuoksi esillä ollut George Clooney.

Muita puhujia ovat esimerkiksi Applea perustamassa ollut Steve Wozniak sekä rohkeutta, empatiaa ja häpeää tutkinut Brene Brown.

Tänä vuonna tapahtuman teema on kasvu. Järjestäjän mukaan seminaariin osallistuu yli 7 500 liikealan vaikuttajaa, minkä lisäksi tapahtuman livelähetys tavoittaa yli 20 000 ihmistä.

Nordic Business Forum on perustettu Jyväskylässä vuonna 2009.

 

Köyhyys heikentää Suomessa lasten henkistä hyvinvointia ja luottamusta tulevaisuuteen sekä vähentää heidän uskoaan mahdollisuuksiin saavuttaa unelmansa. Asia ilmenee Pelastakaa Lapset -yhdistyksen kyselystä ja Lapsen ääni 2019 -raportista.

Vähävaraisten perheiden lapset ovat kyselyn perusteella hyvin tietoisia perheensä taloustilanteesta. Lapset myös kantavat syyllisyyttä perheen köyhyydestä.

Pelastakaa Lapset suosittaa, että päättäjät turvaisivat erityisessä köyhyysriskissä olevien perusturvan. Samoin joka lapselle tulisi taata mahdollisuus vähintään yhteen harrastukseen. Päättäjien on järjestön mukaan myös varmistettava, että koulutuksen toinen aste on maksuton.

 

Suomessa asuvat Britannian kansalaiset hakevat yhä kiihtyvällä tahdilla EU-oleskeluoikeutensa rekisteröintiä.

Asiasta kertova Uutissuomalainen kirjoittaa, että kesäkuun 2016 lopusta tämän vuoden elokuun loppuun hakemuksia tehtiin runsaat 2 000. Puolet hakemuksista on pantu vireille viimeksi kuluneen vuoden aikana.

Rekisteröinti takaa pidennetyn oleskeluoikeuden Suomessa.

Britannian kansalaisten tulee hakea rekisteröintiä ennen kuin Britannian sopimukseton EU-ero astuu voimaan. Se uhkaa toteutua tämän kuun lopussa, ellei viime hetken ratkaisua löydy.

 

Suomi on pysynyt 11. sijalla World Economic Forumin kilpailukykyvertailussa. Suomen valtteina olivat talouden vakaus ja instituutiot. Eniten Suomen sijoitusta painoi markkinoiden pieni koko.

Kärkisijalle WEF:n vertailussa nousi Singapore. Yhdysvallat putosi kakkoseksi. Hongkong kiri neljä pykälää ylöspäin pronssille. Pohjoismaista Ruotsin sijoitus oli kahdeksas, Tanskan kymmenes ja Norjan seitsemästoista.

Vertailussa oli mukana 141 maata.

 

Euromaiden valtiovarainministerit palaavat jälleen rubikin kuution ääreen Luxemburgissa. Maat yrittävät päästä yhteisymmärrykseen Ranskan presidentin Emmanuel Macronin hellimän euroalueen budjetin rahoituksesta.

Kesäkuussa asian tiimoilta istuttiin pikkutunneille, eikä helppoa kokousta ole välttämättä tiedossa nytkään. Suomea kokouksessa edustaa valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.).

Euromaiden valtiovarainministerit pääsivät kesäkuussa osittain sopuun euroalueen budjetista, mutta auki jäi, miten alueen kilpailukyvyn parantamiseen tähtäävä hanke rahoitetaan.

 

Valkoinen talo ei aio tehdä yhteistyötä presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinnassa. Valkoisen talon mukaan tutkinnalta puuttuvat perustuslailliset edellytykset. Valkoisen talon edustajan Pat Cipollonen mukaan presidentti Trump ei voi näissä olosuhteissa sallia hallintonsa osallistua tutkintaan.

Valkoisen talon mukaan on erityisen raskauttavaa, ettei edustajainhuone äänestänyt virallisesti tutkinnan aloittamisesta. (Lähde: AFP)

 

Yhdysvaltain ex-presidentti Jimmy Carter on antanut presidentti Donald Trumpille kaksi neuvoa. Vanhempi valtiomies kehottaa Trumpia puhumaan totta ja tviittaamaan vähemmän.

Carter sanoi MSNBC:n haastattelussa uskovansa, että amerikkalaiset odottavat Trumpin lähtevän.

Carterista tuli viime viikolla ensimmäinen Yhdysvaltain presidentti, joka on täyttänyt 95 vuotta. Hän kaatui sunnuntaina kotonaan ja loukkasi päänsä niin pahasti, että siihen tarvittiin 14 tikkiä. Silti Carter oli jo maanantaina mukana hyväntekeväisyystapahtumassa.

Carter oli Yhdysvaltain presidenttinä vuosina 1977–1981. (Lähde: AFP)

 

Etelä-Amerikan Ecuadorissa mielenosoittajat ovat ottaneet poliisin kanssa yhteen maan kongressin edessä.

Presidentti Lenin Moreno julisti viime viikolla poikkeustilan sen jälkeen, kun polttoaineen hurjasta hinnannoususta suivaantuneet ihmiset aloittivat laajat lakot ja mielenosoitukset.

Moreno on siirtänyt protestien takia maan hallituksen pääkaupunki Quitosta rannikon Guayaquiliin, kertoo brittilehti Guardian. Päätös tehtiin sen jälkeen, kun puolustusvoimat olivat pelastaneet 50 armeijan työntekijää, jotka mielenosoittajat olivat kidnapanneet. (Lähde: AFP)

 

Tänään kerrotaan, kuka tai ketkä saavat kemian Nobel-palkinnon. Tieto julkistetaan puolenpäivän jälkeen Suomen aikaa.

Viime vuonna palkittuja oli kolme. Tieteilijöiden tutkimustuloksista on ollut hyötyä muun muassa biopolttoaineiden ja lääkkeiden valmistamisessa.

Palkintoseremoniat järjestetään joulukuussa suuressa Nobel-gaalassa Tukholmassa.

 

Saksassa varastetulla kuorma-autolla liikennevaloissa seisovia autoja päin ajaneen miehen tekoa tutkitaan mahdollisena terroritekona, kertoo yleisradioyhtiö BBC viitaten saksalaislähteisiin. Saksalaismedian mukaan törmäilijä oli noin 30-vuotias syyrialainen turvapaikanhakija.

Maanantaina Limburgissa Saksan länsiosassa tapahtuneessa törmäilyssä loukkaantui ainakin kahdeksan ihmistä. Poliisi otti miehen kiinni.

Poliisi ratsasi tiistaina Langenissa Frankfurtin eteläpuolella sijaitsevan asunnon. Poliisilähteiden mukaan ratsia liittyi Limburgin tapahtumiin. Saksan uutistoimiston DPA:n mukaan tekijällä olisi rikostaustaa ainakin huumeista ja pahoinpitelystä.

Saksan sisäministeri Horst Seehofer kieltäytyi eilen virallisesti kommentoimasta mahdollisia terroriepäilyjä. (Lähde: AFP)

 

Winnipeg Jetsin suomalaispuolustaja Ville Heinola on tehnyt jääkiekon NHL-uransa ensimmäisen maalin. 18-vuotias Heinola laukoi Winnipegin 1–1-tasoitusmaalin Pittsburgh Penguinsia vastaan neljännen NHL-ottelunsa avauserässä.

Supertähti Sidney Crosby oli vienyt kotijoukkue Pittsburghin johtoon ottelun ensimmäisellä minuutilla. Heinola teki tasoituksen viisi minuuttia myöhemmin. Toiseksi syöttäjäksi Heinolan maaliin merkittiin Patrik Laine.

Winnipeg voitti ottelun lopulta 4–1. Laine keräsi yhteensä kolme syöttöpistettä.

Winnipeg varasi Heinolan kesän varaustilaisuuden ensimmäisellä kierroksella varausnumerolla 20.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.