Valkoinen talo kieltäytyi yhteistyöstä Trumpin virkarikostutkinnassa

Presidentti Trump pitää virkarikostutkintaa noitavainona. Lehtikuva/AFP

STT

Valkoinen talo ei aio tehdä yhteistyötä Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin virkarikostutkinnassa. Valkoisen talon mukaan tutkinnalta puuttuvat perustuslailliset edellytykset, eikä se ole tasapuolinen. Valkoisen talon edustajan Pat Cipollonen mukaan presidentti Trump ei voi näissä olosuhteissa sallia hallintonsa osallistua tutkintaan.

Valkoisen talon mukaan on erityisen raskauttavaa, ettei edustajainhuone äänestänyt virallisesti tutkinnan aloittamisesta. Demokraattien mukaan äänestystä ei tarvita, koska virkarikosprosessi on vasta todisteiden keruuvaiheessa. Äänestys tarvitaan demokraattien mukaan vasta kun päätetään tutkinnan viemisestä eteenpäin.

Eilen Yhdysvaltain ulkoministeriö esti maan EU-suurlähettilästä Gordon D. Sondlandia osallistumasta virkarikostutkinnan kuulusteluihin.

Demokraattien mukaan ulkoministeriö on myös kieltäytynyt luovuttamasta tekstiviestejä, jotka ovat keskeisiä tutkinnassa. Niissä yhdysvaltalaisdiplomaattien katsotaan viestitelleen liittyen Ukrainan painostamiseen.

Edustajainhuoneen puhemies Nancy Pelosi syyttää Valkoista taloa laittomasta tietojen panttaamisesta.

Pelosin mukaan julkilausuma, jossa kieltäytymisestä ilmoitettiin, on täynnä virheitä ja osa Trumpin hallinnon yrityksiä peitellä tietoja siitä, miten se on yrittänyt painostaa ulkovaltoja sekaantumaan ensi vuoden presidentinvaaleihin.

Trumpin epäillään painostaneen Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin ja tämän pojan toimia Ukrainassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.