Ecuadorin mielenosoittajat tunkeutuivat kongressiin

Mellakkapoliisi ajaa mielenosoittajia pois kongressin edustalla. Lehtikuva/AFP

STT

Etelä-Amerikan Ecuadorissa mielenosoittajat ovat onnistuneet tunkeutumaan maan kongressiin. Protestoijat, joiden joukossa oli runsaasti kepeillä ja piiskoilla aseistautuneita alkuperäisasukkaita pääsivät läpi rakennusta ympäröivistä poliisiketjuista ja ottivat hetkeksi haltuunsa kokoushuoneen ja puhujakorokkeen ennen kuin turvallisuusjoukot saivat heidät häädettyä muutamia minuutteja myöhemmin.

Presidentti Lenin Moreno määräsi maahan yöllisen ulkonaliikkumiskiellon julkisten rakennusten suojelemiseksi.

Mielenosoittajat yrittivät jo maanantaina tunkeutua Ecuadorin kongressirakennukseen.

Presidentti julisti viime viikolla poikkeustilan sen jälkeen, kun polttoaineen hurjasta hinnannoususta suivaantuneet ihmiset aloittivat laajat lakot ja mielenosoitukset.

Moreno on siirtänyt protestien takia maan hallituksen pääkaupunki Quitosta rannikon Guayaquiliin, kertoo brittilehti Guardian. Päätös tehtiin sen jälkeen, kun puolustusvoimat olivat pelastaneet 50 armeijan työntekijää, jotka mielenosoittajat olivat kidnapanneet.

Presidentti Moreno syytti kansalaisille pitämässään puheessaan maan edellistä presidenttiä ja entistä liittolaistaan Rafael Correaa sekä Venezuelan presidenttiä Nicolas Maduroa vallankaappausyrityksestä ja levottomuuksien lietsomisesta.

Belgiassa asuva Correa kiisti syytökset ja vaati Ecuadoriin ennenaikaisia vaaleja. Correa on etsintäkuulutettu Ecuadorissa, koska hänen epäillään määränneen poliittisen vastustajansa kidnappauksen presidenttinä ollessaan.

<story-element type="paragraph"> Keskiviikoksi suunnitteilla jättimielenosoitus

Levottomuudet alkoivat Ecuadorissa viime viikolla, kun polttoaineen hinta pomppasi jopa 120 prosenttia. Taustalla oli Morenon hallituksen luopuminen polttoaineen verotuesta osana sopimusta kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kanssa.

Mielenosoittajat valtasivat viime viikolla kolme öljyntuotantolaitosta Amazonin alueella, mikä on Ecuadorin energiaministerin mukaan aiheuttanut 31 prosentin pudotuksen maan öljyntuotannossa. Ecuador ilmoitti viime viikolla eroavansa öljynviejämaiden järjestöstä Opecista.

Keskiviikoksi Quitoon on suunnitteilla suuri mielenosoitus, johon odotetaan saapuvaksi ainakin 20  000 ihmistä. Pääkaupunkiin on saapunut jo tuhansia ihmisiä muualta maasta, ja he ovat leiriytyneet puistoihin ja vallattuihin rakennuksiin.

Mielenosoituksissa on toistaiseksi kuollut yksi siviili ja loukkaantunut 77 ihmistä, joista suuri osa on ollut turvallisuusjoukkojen jäseniä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.