Yhdysvaltojen ulkoministeriö estää diplomaattiaan todistamasta Trumpin virkarikostutkinnassa

Tähän mennessä kaksi nimetöntä ilmiantajaa on kertonut olevansa valmiina tuomaan ilmi Trumpin Ukraina-puheluun liittyviä seikkoja. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvaltojen ulkoministeriö on estänyt maan EU-suurlähettilään Gordon D. Sondlandin osallistumisen Donald Trumpin virkarikostutkinnan kuulusteluihin, kertoo muun muassa sanomalehti New York Times.

–  Gordon Sondland oli aiemmin lupautunut todistamaan, mutta tänä aamuna Yhdysvaltain ulkoministeriö määräsi häntä jättämään väliin sovitun kuulustelun, kertoi Sondlandin asianajaja Robert Luskin uutistoimisto AFP:n mukaan.

Trump taas väitti, että hän olisi "erittäin mielellään" päästänyt Sondlandin todistamaan.

–  Mutta valitettavasti hän olisi joutunut todistamaan sirkusoikeudenkäynnissä, jossa republikaanien oikeudet on viety, Trump sanoi.

Demokraatit ovat ilmoittaneet, että kaikki tutkintaansekaantumisyritykset tulkitaan sen estämisyrityksinä.

–  Näemme tämän jälleen yhtenä lisätodisteena siitä, että kongressin perustuslaillisia tehtäviä pyritään häiritsemään, kommentoi edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja Adam Schiff ulkoministeriön päätöstä.

<story-element type="paragraph"> Sondland keskeinen todistaja viestiketjussa

Sondland olisi ollut keskeinen todistaja, sillä hän ollut mukana tutkinnan keskiössä olevassa yhdysvaltalaisdiplomaattien viestienvaihdossa.

Yhdysvaltalaisdiplomaattien, Trumpin asianajajan Rudy Giulianin ja Ukrainan presidentin avustajan välillä vaihdettujen tekstiviestien on arvioitu todistavan, miten Ukrainaa pyrittiin painostaa tutkimaan Trumpin poliittista kilpailijaa Joe Bideniä.

Trump on kahden nimettömän ilmiantajan mukaan pyytänyt Ukrainan presidenttiä Volodymyr Zelenskyitä tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Bidenin ja tämän pojan Hunter Bidenin toimia Ukrainassa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.