Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

FT: Yhdysvallat harkitsee Nokian ja Ericssonin rahoittamista Huawein kampittamiseksi

Huawei hallitsee nykyään noin 28:aa prosenttia maailman verkkolaitemarkkinoista. Kuva: Lehtikuva / Antti Aimo-Koivisto

STT

Yhdysvallat selvittää keinoja ohjata rahoitusta kiinalaisen verkkoyhtiö <Company>Huawein</Company> eurooppalaisille kilpailijoille, kertoo Financial Times. Amerikkalaiset pelkäävät kiinalaisjätin nousevan liian hallitsevaan asemaan maailman 5g-verkkojen rakentamisessa.

Lehden mukaan amerikkalaisviranomaiset ovat ehdottaneet <Company>Nokian</Company> ja <Company>Ericssonin</Company> rahoittamista, jotta ne voisivat tarjota asiakkailleen rahoitusta yhtä suotuisin ehdoin kuin Huawei, joka saa rahoitusta Kiinan valtion pankeilta. Amerikkalaiset pitävät Huaweita turvallisuusuhkana, koska sillä on läheiset suhteet Kiinan armeijaan, ja epäilevät, että yhtiö vuotaa tietoja Kiinan tiedustelulle.

Huawei hallitsee nykyään noin 28:aa prosenttia maailman verkkolaitemarkkinoista. Nokia ja Ericsson ovat sen suurimmat kilpailijat. Kumpikaan yhtiö ei halunnut kommentoida FT:n tietoja.

Yhdysvallat joutuu hakemaan Huaweille vaihtoehtoa Euroopasta, koska Yhdysvalloissa ei ole yhtiötä, joka pystyisi tarjoamaan laitteita, joilla välitetään signaaleja matkapuhelinten ja tukiasemien välillä.

–  Luovuimme vuosikymmeniä sitten etumatkastamme telelaitteiden valmistuksessa ja nyt ymmärrämme, ettei tämä ehkä ollut paras vaihtoehto kansallisen turvallisuuden kannalta. Lähes jokainen ministeriö ja virasto hakee nyt epätoivoisesti tapaa päästä peliin takaisin, sanoi nimettömänä puhunut virkamies.

–  Jos emme onnistu, voi Huawei pian olla ainoa vaihtoehto 5g-verkkojen rakentamisessa, hän sanoi.

Jotkut amerikkalaisviranomaiset ovat lehden mukaan yrittäneet ylipuhua amerikkalaisyhtiöitä <Company>Ciscoa</Company> ja <Company>Oraclea</Company> lähtemään verkkolaitemarkkinoille. Ne eivät ole innostuneet ajatuksesta.

Yhdysvaltojen kongressissa käsitellään parhaillaan esitystä maksaa satojen miljoonien dollarien edestä tukiaisia maaseudun operaattoreille, jos ne korvaavat Huawein laitteita muiden valmistajien tuotteilla.

FT:n uutisesta kertoi Suomessa aiemmin Startel.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut